Minister for Ligestilling Ligestillingsafdelingen

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 3311

Fax. 3391 3115

E-mail [email protected]

 

KFA/ J.nr. B.4.1.7

Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalg

 

 

 

 

 

Dato: 4. april 2006

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalgs brev af 21. marts 2006 følger hermed – i 5 eksemplarer – minister for ligestillings svar på spørgsmål nr. 83, 84 og 85 (PØU alm. del).

 

­

 

 

 

 

Spørgsmål nr. 83:

 

”På baggrund af artiklen ”For få kvinder i regeringens råd” fra Politiken d. 8. marts 2006 bedes ministeren udførligt redegøre for andelen af kvinder i samtlige af regeringens råd, nævn og udvalg, opdelt på ministerier.”

 

Svar:

 

Efter ligestillingslovens § 8 bør udvalg, kommissioner og lignende, der er nedsat af en minister til at forberede fastsættelse af regler eller planlægning af samfundsmæssig betydning, have en ligelig sammensætning af kvinder og mænd. Efter § 10 skal ressortministeren indberette den påtænkte sammensætning af udvalg m.v. som nævnt i § 8 til ministeren for ligestilling, inden beskikkelse af medlemmer finder sted.

 

Ligestillingsloven omfatter således alene udvalg, der har samfundsplanlæggende eller regelforberedende arbejdsopgaver. Uden for ligestillingsloven falder derfor udvalg med arbejdsopgaver af udelukkende administrativ og/eller teknisk karakter og interne arbejdsgrupper inden for ministerier og styrelser, hvor der typisk ikke foreligger en egentlig beskikkelse fra en minister. Endvidere undtages tværministerielle arbejdsgrupper, hvor medlemmer udpeges på grundlag af deres særlige funktion i ministeriet eller styrelsen. Udvalg og nævn, der foretager enkeltsagsbehandling, falder også udenfor.

 

Jeg er derfor ikke bekendt med samtlige råd, nævn og udvalg, der er nedsat af regeringen, idet ikke alle er omfattet af ligestillingsloven og skal indberettes til mig.

 

Tallene i Epinions undersøgelse, som er baggrunden for artiklen i Politiken, svarer ikke til de tal, jeg kender fra de opgørelser over kvinder og mænd i udvalg, der nedsættes af ministrene efter ligestillingsloven. Epinions undersøgelse omfatter i vidt omfang andre udvalg og rÃ¥d end de udvalg, der er omfattet af ligestillingsloven. Blandt andet omfatter undersøgelsen administrative udvalg, arbejdsgrupper, herunder tværministerielle og interne arbejdsgrupper, videnscentre, nævn, der afgør enkeltsager og bestyrelser for forvaltningsmyndigheder. Som eksempler kan nævnes: udvalget om aktieoptioner, temagruppe I om fiskeriets problemer, Temagruppe II om samme og ogsÃ¥ temagruppe III, arbejdsgruppen for fosfor - vmp3, tandplejens strukturudvalg med 3 undergrupper, den musikalske fødekæde, styregruppe for læselystkampagne, budgetfølgegruppe vedr. Fællesfondens drift, følgegruppe til handlingsplan om bundmaling til lystbÃ¥de, 15 Vurderingsankenævn, arbejdsgruppe om specialundervisning, revisortilsynet, Dansk-Egyptisk Dialoginstitut etc.

 

Nogle få udvalg findes både i Epinions undersøgelse og i oversigterne over indberettede udvalg, for eksempel Velfærdskommissionen, Beskæftigelsesrådet, Strukturkommissionen og Globaliseringsrådet. De udvalg, der er omfattet af ligestillingsloven, er de meget vigtige udvalg: lovforberedende og samfundsplanlæggende – og de har en kvindeandel på ca. 40 %.

 

I Epinions undersøgelse for 2002-2005 af råd og udvalg er der 183 råd med i alt 2403 medlemmer, og 33,5 % er kvinder, beregnet for alle udvalgene. I de 172 udvalg m.v., som er indberettet til mig, og som hører under ligestillingsloven, er der 2488 medlemmer og kvindeandelen er på 39,5 % i årene 2002-2005.

 

Da jeg som nævnt ikke kender den kønsmæssige sammensætning af de udvalg m.v., der ikke er omfattet af ligestillingsloven, har jeg bedt ministrene om oplysninger om andelen af kvinder i samtlige af regeringens udvalg mv. Oplysningerne vil blive sendt til udvalget, når jeg er i besiddelse af dem.

 

Spørgsmål nr. 84:

 

”Ministeren bedes redegøre for, hvordan ministeren er nået frem til det tidligere oplyste tal på 39 pct. repræsentation af kvinder i regeringens råd, nævn og udvalg, som bl.a. er nævnt i bemærkningerne til L 161, der er væsentligt højere end de 33 pct., som fremgår af Epinions undersøgelse, jf. PØU alm. del – bilag 80.”

 

Svar:

 

Hvert år udarbejdes en oversigt over de udvalg m.v., der er indberettet til mig efter ligestillingslovens § 10, jf. svaret på spm. 83. Der vedlægges oversigt for 2005 over disse udvalg, hvor kvindeandelen er 39 pct.

 

 

 

Spørgsmål nr. 85:

 

”Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt hun har benyttet muligheden for at gribe ind over for den skæve kønsfordeling i visse ministres udpegelser til råd, nævn og udvalg, jf. lov om ligestilling af kvinder og mænd § 10, stk. 2. Hvis ikke ministeren har benyttet denne mulighed, udbedes en begrundelse herfor.”

 

Svar:

 

Som nævnt i svaret på spm. 83 er de fleste udvalg m.v. i Epinions undersøgelse ikke omfattet af ligestillingsloven og er derfor ikke indberettet til mig. Hvad angår de udvalg, der indberettes til mig, bliver der forhandlet om sammensætningen, hvis denne ikke er kønsmæssig ligelig, og der ikke er givet en acceptabel begrundelse herfor.

 

 

                       

 

 

 

                          Eva Kjer Hansen

 

 

 

                                                                     /Vibeke Abel

 

 

 

Bilag vedlagt:

Oversigt over indberettede, nynedsatte udvalg m.v. for tiden 01.01. – 31.12.2005