Minister for Ligestilling- Ligestillingsafdelingen

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 3311

Fax. 3391 3115

E-mail [email protected]

 

KAP/ J.nr. D.2.3.7

Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalg

 

 

 

 

 

Dato: 27. marts 2006

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalgs brev af 28. februar 2006 følger hermed – i 5 eksemplarer – minister for ligestillings svar på spørgsmål nr. 74 (PØU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 74:

 

”Ministeren bedes, i forlængelse af brevet om en europæisk ligestillingspagt sendt til det østrigske EU-formandskab fra seks europæiske stats- og regeringsledere, inklusiv den danske statsminister, uddybe, hvilke konkrete tiltag man påtænker at iværksætte fra dansk side, således at der leves op til målsætningerne i brevet, jf. PØU alm.del - bilag 66.”

 

 

Svar:

Jeg er glad for, at vi fra dansk side er medforslagsstillere på ligestillingspagten. Pagten sender et klart signal om, at ligestilling er en afgørende forudsætning for udviklingen af vores velfærdssamfund. Den europæiske ligestillingspagt indeholder en række ligestillingsprincipper, som længe har været på dagsordenen i Danmark. Derfor har statsministeren ønsket at stå som medunderskriver på en europæisk ligestillingspagt.

 

Da sagen også hører under Beskæftigelsesministeriet, har jeg indhentet følgende bidrag, som jeg kan henholde mig til.

”Regeringen overvåger ganske nøje, hvorledes kvinder og mænd er placeret på det danske arbejdsmarked for at sikre, at tilstrækkelig viden er til stede, når regeringens beskæftigelsespolitik skal føres ud i livet. Derudover vil jeg også fremhæve lovforslaget om kønsopdelt lønstatistik, der vil pålægge de store virksomheder at arbejde aktivt med lønforskelle mellem mænd og kvinder i deres samarbejdsudvalg.”

 

Derudover kan jeg nævne, at jeg den 8. marts 2006 fremlagde en redegørelse om det kønsopdelte arbejdsmarked. Den indeholder en række anbefalinger, som både regeringen og en række andre aktører kan igangsætte for at nedbryde det kønsopdelte arbejdsmarked. Som led i dette arbejde, lancerede jeg allerede i januar en interaktiv hjemmeside målrettet forældre, vejledere, lærere og elever med fokus på pigers og drenges kønsbestemte uddannelses- og erhvervsvalg. Hjemmesiden skal bidrage til at kvalificere de unges valg og gøre dem opmærksomme på, at de har flere valgmuligheder, hvis de ser på både kvinde- og mandefag.

 

Udover disse aktiviteter, har regeringen igangsat en række andre initiativer vedrørende ligestilling både på og udenfor arbejdsmarkedet, som det fremgår af vedlagte Perspektiv- og handlingsplan 2006.

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Vibeke Abel