Minister for Ligestilling

Ligestillingsafdelingen

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 3311

Fax. 3391 3115

E-mail [email protected]

 

SCN/ J.nr. C.2.6.25

Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalg

 

 

 

 

 

Dato: 10. april 2006

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Politisk-Økonomiske Udvalgs brev af 6. december 2005 følger hermed – i 5 eksemplarer – minister for ligestillings svar på spørgsmål nr. 32-37 (PØU Alm. del) inklusiv 2 bilag.

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 32:

 

”Hvad var den økonomiske ramme i Danmark for de tidligere europæiske år vedr. henholdsvis Racisme (1997) og Handicap (2003), og hvad er rammen for det kommende år for Lige Muligheder for Alle”

 

Svar:

 

Efter høring af henholdsvis Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration og Det Centrale Handicapråd kan jeg oplyse følgende om den økonomiske ramme for de tidligere europæiske år.

 

Der var til Det Europæiske år mod Racisme i 1997 ikke afsat særlige midler på finansloven til finansiering af året. Aktiviteterne blev finansieret af midler, der i forvejen var afsat, bl.a. fra Indenrigsministeriets puljer ”Forsøgsvirksomhed vedrørende flygtninge og indvandrere” og ”Kulturelle og oplysningsmæssige aktiviteter for og om indvandrere og flygtninge”, hvor aktiviteter, der relaterede sig til Det Europæiske år mod Racisme, blev prioriteret højt. Herudover blev der disponeret 500.000 kr. til en priskonference i forbindelse med året fra puljen ”Forsøgsvirksomhed vedrørende flygtninge og indvandrere”. Udgifterne til åbningen af året ved en helikopterstafet beløb sig til ca. 180.000 kr.

 

Til Det Europæiske år for Handicap 2003 blev der i 2002 afsat 300.000 kr., i 2003 3,1 mio. kr. og i 2004 700.000 kr. fra satspuljen. I 2004 blev pengene afsat til afslutning, regnskabsaflæggelse og evaluering. Derudover blev der tildelt 1,5 mio. kr. fra EU, 800.000 kr. i pengesponsorater fra private fonde, 200.000 kr. fra Socialministeriet til konkrete aktiviteter (produktion af 4 film), 750.000 kr. i lokal medfinansiering på 32 lokale projekter og endelig 500.000 kr. i naturaliesponsorater (bl.a. bus og følgebiler).

Til det kommende Europæiske År for Lige Muligheder for Alle 2007 vil der i EU blive afsat 15 millioner euro til gennemførelse af året, heraf 6 millioner euro til brug for forberedelse af året i 2006. Der forudsættes 50 % national medfinansiering af alle udgifter. Fordelingen mellem de enkelte medlemslande er endnu ikke blevet meldt ud fra Kommissionen, da forslaget først forventes vedtaget af Europa-Parlamentet d.17. maj og derefter af Rådet. De finansielle perspektiver for 2007-2013 er endnu ikke er godkendt af Europa-Parlamentet. Med forbehold for den endelige udmelding fra Kommissionen må det forventes, at Danmark tildeles mellem 1-2 mio. kr.

 

 

Spørgsmål nr. 33:

 

”Hvilke erfaringer høstede man ved de tidligere europæiske år (1997 og 2003), og hvordan vil man bruge disse erfaringer i forberedelsen af Det Europæiske År for Lige Muligheder for Alle (2007)?”

 

Svar:

 

På baggrund af vedlagte bilag modtaget fra Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration samt fra Det Centrale Handicapråd fremgår det, at man høstede en række erfaringer ved gennemførelsen af de tidligere europæiske år (1997 og 2003). Disse erfaringer vil blive inddraget i forberedelsen af det kommende Europæiske År for Lige Muligheder for Alle 2007.

Blandt andet kan særligt overvejes følgende forhold:

 

En langsigtet strategi, hvor det europæiske år bruges til at støtte og sætte fokus på en igangværende proces, der skal skabe vedvarende resultater overfor mere kortsigtede og synlige resultater.

 

Behovet for en central og fokuseret forankring af året, der kan sikre videndeling overfor behovet for også at have lokale initiativer.

 

Balancen mellem at sætte fokus på problemer og barrierer overfor behovet for at fortælle om de gode erfaringer og gode eksempler.

 

Problemet med at få pressedækning af initiativerne.

 

Behovet for at komme i kontakt med aktører som ikke normalt beskæftiger sig med området overfor behovet for at skabe ejerskab og forankring hos de faste aktører.

 

Bilag vedlagt:

-          Notat fra Det Centrale HandicaprÃ¥d om evaluering af HandicapÃ¥r 2003

-          Høringssvar fra Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration samt statusnotat for Europæisk Ã…r mod Racisme 1997

 

 

Spørgsmål nr. 34:

 

”Hvad er budgettet for de forberedende aktiviteter vedr. Det Europæiske År for Lige Muligheder for Alle, som skal finde sted i 2006?”

 

Svar:

 

Som beskrevet i svar på spørgsmål nr. 32 er der i Kommissionens forslag til det kommende Europæiske År for Lige Muligheder for Alle 2007 afsat 15 mio. euro til gennemførelse af året, heraf 6 mio. euro til brug for forberedelsen af året. Fordelingen mellem de enkelte medlemslande er endnu ikke blevet meldt ud fra Kommissionen ligesom ingen midler, heller ikke til forberedelsen af året, endnu er blevet udbetalt, da man afventer Europa-Parlamentets godkendelse af de finansielle perspektiver for 2007-2013. Ligestillingsafdelingen har derudover afsat 40.000 kr. til forberedelse af året i 2006.

 

 

Spørgsmål nr. 35:

 

”Hvilken form for koordinering og erfaringsudveksling er der med de øvrige EU-lande om planlægningen af Det Europæiske År for Lige Muligheder for Alle?”

 

Svar:

 

I Kommissionens forslag til gennemførelse af Europæisk År for Lige Muligheder for Alle 2007 indgår også oprettelsen af en ”Advisory Committee” med en repræsentant fra hvert land, der skal rådgive Kommissionen og udveksle erfaringer om gennemførelsen af året i de respektive medlemslande. Derudover udveksles kontinuerligt erfaringer og gode eksempler mellem medlemslandene både via de nationale EU-repræsentationer i Bruxelles, såvel som gennem de respektive EU-koordinationspersoner i de nationale centraladministrationer.

 

 

Spørgsmål nr. 36:

 

”Hvilke organisationer forventer ministeren at inddrage i planlægningen af Det Europæiske År for Lige Muligheder for Alle?”

 

 

Svar:

 

De relevante ministerier vil blive bedt om at udpege 2-3 paraplyorganisationer på hvert artikel 13 område (køn, alder, seksuel orientering, handicap, race/etnicitet, tro/religion) til at sidde i styregruppen for Det Europæiske År.

 

I øvrigt vil jeg gøre opmærksom på, at svaret vil blive uddybet i besvarelsen af spm. 39 fra udvalget som for nuværende er i høring i de relevante ministerier.

 

 

Spørgsmål nr. 37:

 

”Hvorfor har ministeren ikke taget i mod tilbuddet fra Institut for Menneskerettigheder, som har tilbudt at påtage sig rollen som nationalt koordineringsorgan?”

 

Svar:

 

Det Europæiske År for Lige Muligheder for Alle 2007 bør ledes på regeringsniveau for at få så høj status og så megen gennemslagskraft som muligt. Socialministeriet og Ligestillingsafdelingen har det bedste udgangspunkt for at samle og koordinere den nødvendige ekspertise på tværs af centraladministrationen, såvel som fra organisationerne på området. Institut for Menneskerettigheder vil blive tilbudt medlemskab af styregruppen og tæt inddraget i processen med gennemførelsen af det Europæiske År, ligesom andre relevante organisationer vil blive inddraget. Ligestillingsafdelingen er i øvrigt i god dialog med Institut for Menneskerettigheder.

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Vibeke Abel