Standardkontrakt for særlige rådgivere 1. Ansættelse, ansættelsesområde og arbejdssted (Navn) ……….., (cpr. nr.)………..  ansættes herved som særlig rådgiver (evt. alternativ titel) i ……. ministeriet, (adresse) …………… med virk- ning fra (dato)…... Ansættelsesområdet er …… ministeriets departement. Stillingen er knyttet til ministersekretariatet og dertil knyttede stabsfunktioner. 2. Betænkning nr. 1443, tavshedspligt, introduktion Ansættelsen sker efter de retningslinjer, der er angivet i betænkning nr. 1443 fra juni 2004, afgivet af Udvalget om embedsmænds rådgivning og bistand til regeringen og dens ministre. Det indebærer bl.a., at der ikke til stillingen er knyttet instruktionsbeføjelser over for almindelige embeds- mænd i linjen. Stillingen som særlig rådgiver er endvidere underlagt de almindelige prin- cipper om lovlighed, sandhedspligt og faglighed, der er beskrevet i be- tænkningen. En særlig rådgiver er undergivet straffelovens og forvaltningslovens regler om tavshedspligt for personer, som virker inden for den offentlige for- valtning. Denne tavshedspligt omfatter bl.a. hensynet til enkeltpersoners personlige forhold, ligesom hensynet til offentlige myndigheders interne beslutningsproces efter omstændighederne kan begrunde tavshedspligt. Tavshedspligten gælder også efter ansættelsens ophør. Ved ansættelsens påbegyndelse gennemføres et introduktionsforløb om de grundlæggende forvaltningsretlige principper og centraladministrationens opbygning og virkemåde. 3. Offentliggørelse af oplysninger om den særlige rådgiver Der vil blive offentliggjort oplysninger på Statsministeriets hjemmeside om den særlige rådgivers navn, ansættelsessted og arbejdsfunktioner samt oplysninger om relevant uddannelses- og beskæftigelsesmæssig baggrund.  
2 4. Overenskomstgrundlag, løn a) Løn- og ansættelsesvilkår fastsættes i henhold til overenskomsten for akademikere i staten. Aflønningen sker som fuldmægtig, idet du indplaceres på ….. (trin) /specialkonsulent/chefkonsulent, pr.  ….. i alt ….  kr. årligt, svarende til …..  kr. månedligt.   Alternativt b) Løn- og ansættelsesvilkår fastsættes i henhold til overenskomsten for journalister i statens tjeneste, idet du indplaceres på (trin)…., pr.  …….. i alt ………  kr. årligt, svarende til ……  kr. månedligt.   Herudover ydes et kvalifikationstillæg på …….  kr. i årligt grundbeløb (niveau 1. oktober 1997), pr.  ….. i alt ……… kr., svarende til …… kr. månedligt.    Der ydes endvidere et  funktionstillæg på  …….  kr. i årligt grundbeløb (niveau 1. oktober 1997), pr.  … i alt …….. kr., svarende til …….  kr. månedligt. Tillægget dækker evt. merarbejde i forbindelse med varetagel- sen af stillingen. Den samlede aflønning udgør herefter  ………..  kr. årligt, svarende til ……..  kr. månedligt. Lønnen udbetales månedsvis bagud. Beløbene er ekskl. pensionsbidrag. 5. Pension Der indbetales pensionsbidrag af de i pkt. 4 nævnte løndele. I henhold til overenskomsten udgør pensionsbidraget for tiden ……. pct. (overens- komstens pensionsbidragsprocent) af de pensionsgivende løndele, fordelt med  …… i eget  bidrag (overenskomstens eget bidrag) og  …… i ar- bejdsgiverbidrag (overenskomstens arbejdsgiverbidrag).   Pensionsbidraget indbetales til ……  (overenskomstens pensionsord- ning/-kasse). 6. Arbejdstid Arbejdstiden er indtil videre aftalt til gennemsnitlig  …….  timer pr. uge. Den særlige rådgiver har pligt til at udføre merarbejde. Der henvises til pkt. 4, for så vidt angår tillæg for eventuelt merarbejde.   
3 7. Ferie Den særlige rådgiver følger aftalen mellem Finansministeriet og centralor- ganisationerne om ferie. 8. Ansættelsens ophør Ved udskrivelse af valg eller ved udnævnelse af en ny minister ophører ansættelsen med 6 måneders varsel til udgangen af en måned. Den særlige rådgiver fritstilles i perioden.   Hvis den særlige rådgiver genindtræder eller efter opslag genansættes i samme stilling inden udløbet af varselsperioden, bortfalder lønnen i den resterende del af perioden. Den særlige rådgiver er berettiget til at tage andet arbejde i fritstillingspe- rioden, men har pligt til at orientere ……. ministeriet herom, herunder om indtægten ved sådant arbejde. ….. ministeriet forbeholder sig at mod- regne indtægten ved nyt arbejde i lønnen i fritstillingsperioden. I tilfælde af modregning er den særlige rådgiver dog berettiget til minimalerstatning, jf. principperne i Funktionærlovens § 3.   Ansættelsesforholdet kan i øvrigt opsiges efter overenskomstens alminde- lige regler.   9. Øvrige vilkår for ansættelsesforholdet a) Evt. vilkår vedr. f.eks. telefon, avis, bredbånd.   b) For ansatte, der rekrutteres fra en anden stilling i centraladministrationen, skal der tages stilling til en eventuel tilbagegangsret: Ved fratræden fra stillingen er der en tilbagegangsret til en stilling som ……   i ….  ministeriet. Hvis den særlige rådgiver i forbindelse med udskrivelse af valg eller mini- sterskifte ønsker at benytte tilbagegangsretten, indtræder rådgiveren i til- bagegangsstillingen umiddelbart efter udskrivelsen af valg eller minister- skiftet, men således at rådgiverens hidtidige løn opretholdes i en periode svarende til opsigelsesvarslet. Der henvises i øvrigt til de til enhver tid gældende bestemmelser i over- enskomsten.
4 København, den ……… …………………. …………………. (ansættelsesmyndigheden) (den ansatte)