Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 304 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.
Spørgsmål      
Svar
Planlægning af nye boliger, anlæg af nye veje eller vejudvidelser m.v., er omfattet af Planloven jf. besvarelsen af spørgsmål 303. Heraf følger, at der skal fastsættes bestemmelser i lokalplanen om støjreducerende foranstaltninger, hvis et støjbelastet areal ønskes bebygget, så den fremtidige anvendelse sikres mod støjgener.
I forbindelse med udarbejdelse af lokalplaner skal planmyndigheden gennemføre en offentlig høring. I høringsperioden har borgerne mulighed for at gøre indsigelse. Når lokalplanen efterfølgende eventuelt med rettelser vedtages af kommunalbestyrelsen, har borgere og andre interessenter mulighed for at klage over lokalplanen til Naturklagenævnet i det omfang man mener, at den vedtagne plan er i strid med planloven (fx hvis der ikke er taget hensyn til støjforholdene som krævet i § 15 a). Beslutter Naturklagenævnet at give klagerne medhold, kan det medføre, at lokalplanen bliver kendt ugyldig, og planprocessen skal gå om.
En kommunes dispensation fra fx støjbestemmelser i en lokalplan kan også påklages til Naturklagenævnet.
Vejudvidelser og etablering af nye veje (motorveje, motortrafikveje, overordnede veje m.v.) er omfattet af bestemmelserne om VVM (Bekendtgørelse om supplerende regler i medfør af lov om planlægning). Ved væsentlig udvidelse af eksisterende veje eller ved etablering af en ny vej, skal planmyndigheden vurdere, om vejanlægget vil få væsentlig indvirkning på miljøet og om der skal gennemføres en VVM-redegørelse. Planmyndigheden kan beslutte, at dette ikke er tilfældet, selv om Miljøstyrelsens vejledende grænseværdi for vejtrafikstøj i boligområder er overskredet. Denne beslutning kan ikke påklages.
Det skal i den forbindelse nævnes, at Planlovens bestemmelser om støjbeskyttelse ikke gælder for nye veje, men for nye boligområder eller anden støjfølsom anvendelse. Vejdirektoratet og andre vejmyndigheder anvender imidlertid Miljøstyrelsens vejledende grænseværdi på 55 dB som pejlemærke for, om en ny vej eller en væsentlig udvidelse af en eksisterende vej medfører støjbelastning af et område.
Afgørelser efter Planloven, herunder vedtagelser af planer og meddelelser af dispensationer, kan indbringes for domstolene, jf. grundlovens § 63 om domstolskontrollen med forvaltningen. Det gælder såvel amtsråds, kommunalbestyrelsers og Naturklagenævnets afgørelser.