J.nr. 7034-0007

 

 

  

Den 3. oktober 2006

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 298 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

Spørgsmål 298

Vil den danske regering ligesom Sverige forbyde Deca-BDE som flammehæmmer?

 

Svar

Jeg deler den svenske bekymring med hensyn til den bromerede flammehæmmer deca-BDE. Danmark og Europaparlamentet har lagt sag an mod Kommissionen ved EF-Domstolen, fordi vi ikke mener, at Kommissionen har det fornødne retsgrundlag for at udskyde forbudet mod deca-BDE i elektroniske og elektriske produkter. Denne anvendelse dækker ca. 80 % af den samlede anvendelse af deca-BDE i EU, så Danmark yder derfor allerede en meget aktiv indsats for at få forbruget af deca-BDE minimeret.

 

Den svenske regering har besluttet ikke at afvente færdiggørelsen af den risikovurdering af deca-BDE der for øjeblikket udarbejdes af EU’s komité for vurderingen af risikoen ved eksisterende stoffer, og har besluttet at indføre et forbud mod deca-BDE i tekstiler, møbelpolstring og kabler m.m. fra 1. januar 2007. Forbudet omfatter ifølge den svenske KemikalieInspektion højst 20 % af det samlede forbrug (inklusive import i varer) i Sverige. Det erkendes dog, at der mangler konkret viden om, hvor og i hvor store mængder deca-BDE anvendes, i hvilke importerede produkter deca-BDE findes, ligesom der mangler viden om hvilke alternativer, der anvendes i stedet for deca-BDE

 

Jeg lægger fortsat vægt på, at anvendelsen af deca-BDE bliver reguleret på EU-plan. Det gælder ikke mindst hovedanvendelsen i elektriske og elektroniske produkter.

 

For at vurdere behovet for en yderligere regulering har vi iværksat en undersøgelse om anvendelsen af deca-BDE i Danmark. Undersøgelsen har til hensigt at kortlægge både eventuelt forbrug af deca-BDE i danske virksomheder samt forekomst i importerede produkter. Denne undersøgelse forventes afsluttet inden årsskiftet. Jeg vil derefter tage stilling til, hvad Danmark yderligere kan gøre - også set i lyset af fremdriften i risikovurderingen og hvordan Kommissionen og de andre medlemsstater vurderer de nye svenske regler.