J.nr. 001-00157

 

 

  

Den 25. september 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr.  281  stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 281

Ministeren bedes med udgangspunkt i Naturklagenævnets afgørelse af 26. juni 2006 om råstofindvinding i Lille Vildmose og Nordjyllands Amts vurdering af denne sag redegøre for bevisbyrden i sådanne sager. Ministeren bedes blandt andet oplyse, om det generelt påhviler myndighederne at kunne dokumentere et behov for naturgenopretning for at kunne meddele afslag til råstofgravning, eller om det omvendt påhviler ansøger at dokumentere, at der ikke vil være en negativ påvirkning af et områdes udpegningsgrundlag og integritet.

 

Svar

I forbindelse med ansøgning om tilladelse til råstofindvinding udfylder ansøger et ansøgningsskema til amtet (efter 1. januar 2007 kommunen) med oplysninger om bl.a. ønsket indvindingsmængde, gravedybde, graveteknik og planen for efterbehandlingen. På grundlag af ansøgerens oplysninger og amtets egne oplysninger vurderer amtet ansøgningen i forhold til de interesser, som amtet skal varetage efter lovgivningen og i forhold til den regionale planlægning. Hvor det ansøgte kan påvirke et Natura 2000 område, skal amtet foretage en konsekvensvurdering i overensstemmelse med forpligtelserne efter Habitatdirektivet. Amtet kan indhente supplerende oplysninger fra ansøger, men det påhviler amtet at foretage konsekvensvurderingen.

 

Hvis den ansøgte råstofindvinding vurderes at kunne indebære forringelse af et Natura 2000 områdes naturtyper og levesteder for arter, eller kan medføre forstyrrelser, der har betydelig konsekvens for de arter, området er udpeget for, kan amtsrådet ikke give tilladelse til det ansøgte.