J. nr. M 1034-0715 Den 12. december 2005 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 25   (alm. del), stillet af Folketin- gets Miljø - og Planlægningsudvalg den 25. o ktober 2005. Spørgsmål nr. 25: ”Ministeren bedes redegøre for om reglerne for  affaldsdepoter var overholdt hos Portland i Aalborg forud for branden og om Nordjyllands Amt har levet op til sin forpligtelse som tilsynsmyndighed. Mener ministeren på baggrund af sagen, at der er behov for skærpede regler for affaldsdepoter og tilsynet med disse?” Svar: Den 23. oktober 2005 udbrød der brand i et oplag af brændbart a  ffald på Aalborg Portland. På lokalt plan skal to myndigheders kompetence nævnes: Beredskabscenter Aalborg er brandmyndighed, og Nordjyllands Amt er miljømy ndighed. Den 14. april 2004 havde Nordjyllands Amt meddelt en miljøgodke ndelse til medforbrænding af affald på Aalborg Portland. Den blev påklaget til Miljøst y- relsen af foreningen NOAH, som klagede over virksomhedens udsendelse af kvælstofilter (NOx) og virksomhedens støj forhold. Miljø styrelsen behandlede de påklagede forhold og stadfæstede den 30. august 2005 amtets miljøgod  - kendelse med nogle ændringer af vilkårene om de påklagede forhold. Aalborg Portland må efter miljøgodkendelsen modtage og medforbræ  nde en række nærm  ere angivne brændbare affaldstyper. Da amtet meddelte miljøgodkendelsen, foretog det en vurdering af de mil - jømæssige forhold ved virksomhedens medforbrænding af affald, herunder de miljømæssige forhold ved det udendørs oplag af brændbart affald. Det bemærkes, at oplaget ikke er omfattet af reglerne i deponeringsbekendtg ø- relsen, fordi det brændbare affald bliver nyttiggjort ved produktionen af c e- ment. Der er således fastsat vilkår om, at oplaget af affald ikke må give anledning til forurening eller uæst etiske forhold udenfor oplagspladsen. Derfor etablerede Aalborg Portland en 4 m høj jordvold rundt om oplagsplad - sen, og det ubefæstede oplagsareal blev forhøjet i forhold til de omgivende arealer for at sikre det imod tilstrømning af regnvand.
På nuværende tidspunkt vurderer brandmyndigheden, at branden var forår- saget af en selvantændelse i et oplag på ca. 11.500 tons ikke-farligt affald. De brændte affaldstyper bestod efter Aalborg Portlands oplysninger af træ, papir, pap og PVC-frit plast. Da adgangsvejen til den del af oplagspladsen, hvor branden brød ud, var spærret af affald, kunne Beredskabscenter Aalborg  ikke få adgang til bran- den, inden den bredte sig. Brandmyndigheden vurderede hurtigt, at det ikke var muligt at slukke bran- den med vand, men den sikrede sig, at branden blev holdt inde bag oplags- pladsens jordvolde. Herudover indgik vurderingen af røggener i den trufne beslutning. To dage efter at branden opstod, blev det blandt andet på grund af vejrmel- dingen vurderet, at røggenerne ville være u  acceptable i løbet af de næste døgn, hvorfor det blev besluttet at stoppe branden ved at dække det bræ   n- dende affald med jord. I løbet af det næste døgn blev der kørt ca. 10.000 m 3 jord ud på den brændende oplagsplads, og fra fredag den 28. oktober var der ikke yderligere røgudvikling fra oplagspla dsen. De involverede myndigheder har på nuværende tidspunkt ikke taget endelig stilling til det videre oprydningsarbejde. Virksomhedens oplag af brændbart affald var placeret på den dertil indrett e- de oplagsplads. Amtet og Beredskabscenter Aalborg, der er brandmyndighed, har konstate- ret, at oplagspladsen ikke har været hensigtsmæssigt indrettet med he  nsyn til at forebygge og slukke en brand i det eksisterende oplag af brændbart af - fald. Aalborg Portland er derfor blevet pålagt at komme med et projekt for indret- ningen af en ny oplagsplads til midlertidigt oplag af brændbart affald. På baggrund af dette projektforslag vil Nordjyllands Amt sammen med Bered- skabscenter Aalborg og Aalborg Portland se på mulighederne for fremover at forhindre brand i det midlertidige oplag af brændbart affald. Beredskabscenter Aalborg har overfor Miljøstyrelsen oplyst, at Aa lborg Port- land har en beredskabsplan for virksomheden. Det vurderes, at oplaget er omfattet af Beredskabsstyrelsens tekniske for- skrifter for visse brandfarlige virksomheder og oplag. Beredskabscentret har imidlertid ikke haft kendskab til oplaget, hvorfor det ikke været behandlet  og godkendt i henhold til reglerne. Der er således ikke blevet stillet specielle beredskabsmæssige krav til op - lagringen og håndteringen af det brændbare affald forud for branden, men Beredskabscenter Aalborg har allerede taget initiativ til en dialog med virk- somheden om den kommende godkendelse. Beredskabscenter Aalborg vil påpege vigtigheden af, at der fastlægges pr o- cedurer for oplagringen og håndteringen af det brænd bare affald, herunder
at der sikres en opdeling i mindre enheder, f.eks. afgrænset ved diger, så le- des at det vil være muligt at slukke en event uel brand. Amtet vil i forbindelse hermed pege på, at der skal stilles krav til muligheden for opbevaring af slukningsvand. På baggrund af dioxinanalyser af overflade- og jordprøver fra en radius på ca. 200 m fra oplagspladsen vurderer Nordjyllands Amt, at branden ikke har medført nogen væsentlig spredning af dioxin til omgivelser  ne. Der er således ikke behov for at fastsætte krav om yderligere oprydning uden for selve brandstedet. Beredskabsstyrelsen vil i samarbejde med Miljøstyrelsen  rette henvendelse til kommuner og amtskommuner og henlede opmærkso mheden på behovet for indretningen og driften af oplag af brændbart affald med henblik på at sik- re de miljømæssige forhold og at for  ebygge eller formindske brandfaren, herunder at en eventuel brand spreder sig. Beredskabsstyrelsen vil endvidere tage initiativ til at indføre detailbeste m- melser i ovennævnte regelsæt   for netop store oplag af brændbart affald , da det gældende regelsæt ikke specifikt   tager højde for de særlige problemer ved brand i denne form for oplag.