|
|
J.nr. 7034-0122 |
|
|
|
|
|
|
|
Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 236 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.
Spørgsmål 236
Svar
SAICM, der blev vedtaget i februar 2006, skal ses som et centralt instrument i bestræbelserne for at nå 2020 kemikaliemålsætningen fra implementeringsplanen fra Verdenstopmødet i Johannesburg, som siger, at kemikalier i 2020 skal produceres og anvendes på måder, som fører til en minimering af væsentlige negative effekter på miljø og sundhed.
SAICM omhandler tiltag på flere områder af sikker kemikaliehåndtering, såsom arbejdsmiljø, fattigdomsbekæmpelse, uddannelse, sundhed og miljø. Hvis de ambitiøse mål skal nås, er det nødvendigt med en bred forankring på alle de områder, hvor der benyttes kemikalier.
At nå 2020-målet kræver en global indsats omfattende både de industrialiserede lande og udviklingslandene. I-landene og industriens tiltag vil omfatte frembringelsen af den nødvendige viden og metoder til vurdering af kemiske stoffers påvirkninger på miljø og sundhed, samt støtte til udviklingslandenes implementering af SAICM og kemikaliekonventionerne.
Miljøministeriet har varetaget forhandlingerne på Danmarks vegne frem mod færdiggørelsen af SAICM i februar 2006. Miljøstyrelsen er udpeget som national koordinator (focal point) for SAICM i Danmark, og arbejder nationalt på at få udbredt kendskabet og tilslutningen til SAICM. Det sker bl.a. ved at levere input til andre ressortområder, hvor SAICM er på dagsordenen internationalt. I efteråret 2006 vil Miljøstyrelsen desuden tage initiativ til et nationalt dialogforum, som skal bidrage til Danmarks implementering af SAICM.
På det miljøfaglige område arbejder Miljøministeriet med metodeudvikling og vurdering af miljø- og sundhedseffekter af kemikalier, såvel nationalt som i nordisk og EU-regi.
Miljøstyrelsen har til støtte for SAICM-arbejdet i 2005 og 2006 bidraget med 100.000 danske kr. årligt til sekretariatet. Desuden er der via Nordisk Ministerråd finansieret en dansk ekspert til SAICM sekretariatet.
Miljøministeriet samarbejder med de øvrige nordiske lande om at udpege en række områder i SAICM, hvor det er relevant med en fælles nordisk indsats. Det er på dagsordenen på de kommende Nordiske Miljøministermøder i år, og det forventes, at der til november vil foreligge et udkast til en plan over mulige fælles indsatsområder.
I-landene kan støtte implementering af SAICM i udviklingslandene på flere måder. Det kan ske via bidrag til et særligt opstartsprogram, Quick Start Programme, med en tilhørende fond, som i en opstartsfase skal støtte, styrke og accelerere arbejdet med implementeringen af SAICM i udviklingslandene; via bidrag til finansiering af SAICM sekretariatet, eller via inddragelse af SAICM prioriteter i bilateral eller multilateral udviklingsstøtte.
Hvad angår finansiel bistand fra Udenrigsministeriet henvises der til udviklingsministerens besvarelse af spørgsmål 78 af 27. juni 2006 fra Folketingets Udenrigsudvalg.
Regeringen vil fortsat overveje mulighederne for yderligere at støtte op om SAICM internationalt i de kommende år.
Â