J.nr. 7034-0252

 

 

  

Den 4. august 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 233 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål nr 233:

"Hvilke initiativer vil ministeren tage på baggrund af de konklusioner og anbefalinger en arbejdsgruppe under Teknologirådet har fremlagt om regulering af miljø- og sundhedsaspekter ved nanoteknologiske produkter og processer den 16. juni 2006?”

 

 

Svar

Anbefalingerne fra Teknologirådets arbejdsgruppe falder godt i tråd med de igangværende aktiviteter og initiativer på området.

 

Teknologirådets arbejdsgruppe anbefaler bl.a., at reguleringen af nanoteknologiske produkter bør ske gennem en gradvis tilpasning af den eksisterende lovgivning. Dette er helt på linie med min opfattelse af hvordan vi skal regulere nanoteknologiske produkter for så vidt angår miljølovgivningen.

 

Området er underlagt EU-regulering, og Miljøministeriet arbejder derfor i relevante arbejdsgrupper under EU-Kommissionen for at få reguleringen tilpasset, i takt med at det nødvendige videngrundlag tilvejebringes.

 

Miljøministeriet deltager også i det internationale arbejde med udbygning af de metoder, som bruges til at vurdere sundheds- og miljørisici. Desuden besluttede jeg i 2005, at Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) skulle starte med at opbygge viden om miljømæssige risici ved nanoteknologi. DMU har nu indgået et forskningssamarbejde med andre laboratorier i Europa, hvor egnetheden af OECDs testsystemer over for udvalgte nano-materialer afprøves. Herudover er Miljøstyrelsen i gang med at kortlægge hvilke produkter på det danske marked, der indeholder nanopartikler eller er baseret på nanoteknologi.

 

Teknologirådets arbejdsgruppe anbefaler også, at der etableres en interministeriel gruppe, der er ansvarlig for tværgående videnopsamling omkring risikovurderinger. I foråret 2006 oprettede Miljøstyrelsen netop en interministeriel netværksgruppe vedrørende miljø- og sundhedsrisikovurdering og risikohåndtering af nanomaterialer, der har til formål at samle og dele viden på området.

 

Mange af arbejdsgruppens anbefalinger går på tværs af flere ministeriers ansvarsområder, og jeg vil derfor bede miljøstyrelsen tage initiativ til at behandle anbefalingerne i tværministerielt regi.