|
Den 30. juni 2006 |
|
|
Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 227 (alm. del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg den 7. juni 2006.
Spørgsmål nr. 227:
Svar:
Jeg kan oplyse at Vejle Amt den 7. juni 2005 meddelte afslag på anmodning om aktindsigt vedrørende sikkerhedsforholdene omkring udskibning af råolie og færdigprodukter fra Dansk Shell på Skanseodden i Fredericia. Disse aktiviteter er omfattet af Risikobekendtgørelsens bestemmelser. Afslaget blev givet efter indstilling fra politiet, idet der vurderedes at være tale om forhold af betydning for statens sikkerhed. Afgørelsen blev påklaget til Miljøstyrelsen som den 27. januar 2006 stadfæstede Amtets afgørelse, dog således at der blev givet aktindsigt i visse dokumenter, som det viste sig allerede var offentligt tilgængelige. Miljøstyrelsens afgørelse blev påklaget til Miljøklagenævnet.
Skanseodden ligger tæt på det areal, hvorpå Kemira GrowHow A/S indtil for kort tid siden producerede gødningsstoffer. Også denne virksomhed var omfattet af risikobekendtgørelsen.
Efter ophør af Kemiras produktion udarbejdede Fredericia Kommune i april 2005 et notat: â€Kemira-grunden. Bindinger og undersøgelsesbehov.â€
Den fremtidige anvendelse af Kemiragrunden er bl. a. relateret til de sikkerhedsmæssige forhold på Skanseodden. Dette var bl.a. baggrunden for det fremsatte ønske om aktindsigt vedrørende sikkerhedsforholdene på Skanseodden, idet den pågældende var interesseret i at erhverve en del af Kemira-grunden med henblik på boligbebyggelse.
Miljøklagenævnet skal som ovenfor nævnt alene tage stilling til spørgsmålet om aktindsigt vedrørende de samlede sikkerhedsmæssige forhold på havnearealerne i Fredericia. Der er derfor ikke tale om, at Miljøklagenævnet, som sådan, skal tage stilling til Kemira-rapporten.
Jeg kan oplyse, at Miljøklagenævnet er et uafhængigt domstolslignende organ, hvis sagsbehandling jeg ikke har nogen indflydelse på.
Med hensyn til spørgsmålet om de risikomæssige forhold for borgerne i Fredericia indre by, kan jeg oplyse, at det i henhold til Risikobekendtgørelsen påhviler den lokale miljømyndighed i samarbejde med Arbejdstilsynet og beredskabsmyndigheden, at tage stilling til de sikkerhedsmæssige forhold ved risikovirksomheder. Jeg har derfor bedt Vejle Amt, som lokal miljømyndighed om en redegørelse for sikkerhedsforholdene, og vil vende tilbage med en endelig besvarelse af spørgsmålet, på baggrund af denne redegørelse.