Folketingets Udvalg for Miljø og Planlægning

 København, den 26. juni 2006

 Sagsnr.: 789/210701

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Miljø og Planlægning har ved skrivelse af 29. maj 2006 (MPU alm. del) anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

 

Spørgsmål nr. 213:

 

”Ministeren bedes i forlængelse af miljøministerens besvarelse af MPU – spm. 211 og spm. S 5154 uddybe regeringens holdning til bundtrawling og miljøkonsekvenserne heraf, herunder konsekvenser for biodiversitet m.v., og oplyse, hvornår regeringens overvejelser på området forventes afslutttet.”

 

Svar:

Nogle former for bundtrawlsfiskeri har en skadelig indvirkning på sårbare dybhavshabitater og –arter. Dette gælder f.eks. ikke-regulerede fiskerier efter mange dybhavsarter og bundtrawling på sårbare koralrev. Der gøres allerede en stor indsats for at komme problemet til livs. Desværre ved vi ikke med sikkerhed, om de igangsatte initiativer er tilstrækkelige til at dæmme op for skadeligt fiskeri. Der kan derfor være behov for at gøre mere for at bevare dybhavets biodiversitet. Dertil kommer, at der i havområder uden for regionale fiskeriorganisationer, for eksempel i Stillehavet, ikke sker noget for stoppe skadeligt bundtrawlsfiskeri i internationalt farvand. Yderligere initiativer til beskyttelse af økosystemerne på det dybe hav er derfor nødvendige.

 

 

 

Hans Chr. Schmidt

 

 

 

                                                                                                        /Ole Poulsen