Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 201 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.
Spørgsmål nr. 201
     
Svar
REACH kræver, at den enkelte producent eller importør undersøger sit stof, men den enkelte producent eller importør kan ikke vurdere, om andre stoffer fra andre producenter eller importører, har samme effekt, samme virkningsmekanisme, og bruges på en måde, så udsættelsen sker på samme måde.
Myndighederne kan ved en stofvurdering under REACH af særligt udvalgte stoffer, eller hvis myndighederne udarbejder forslag til regulering eller godkendelse inddrage viden om andre stoffer med samme virkningsmekanisme. I den sammenhæng kan myndighederne tage hensyn til kendte kombinationseffekter ved vurderingen eller reguleringen af stofferne.
Danmark bidrager bl.a. aktivt til EU's forskningsprogram om hormonforstyrrende stoffer, EDEN, som bl.a. undersøger mulighederne for at tage højde for kombinationseffekter i reguleringen af kemikalier.
Hvis nye metoder udvikles, og hvis de anerkendes som egnede til at vurdere kombinationseffekter - f.eks. for hormonforstyrrende stoffer, så vil vi selvfølgelig gøre vores til, at disse metoder inddrages bedst muligt i REACH.