Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg Christiansborg 1240 København K |
Den 24. april 2006 |
|
|
Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 179 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.
Spørgsmål:
†Hvilke bemærkninger har ministeren til rapporten og hvordan agter ministeren at følge op pÃ¥ rapporten?â€
Svar:
Rotterne i vores kloaksystemer bliver først et problem, når de gnaver sig ud af kloakken og kommer op til overfladen. Den bedste måde at forebygge rotteangreb fra kloakken er at sikre, at ledninger, stik og brønde er i forskriftsmæssig stand. Det gælder både de offentlige og de private kloakker. En rottespærre kan ikke kompensere for en dårlig kloak, men kan være med til at forebygge rotteangreb på intakte og velfungerende ledninger og stik.
Bornholms Regionskommune har som den første kommune i landet installeret rottespærrer i deres kloaksystem. Nogle af disse rottespærrer har fungeret i mere end 10 år. Selvom der ikke har været registreret problemer, ønskede regionskommunen en nærmere redegørelse for rottespærrernes effektivitet. Med rapporten †Undersøgelse af effekt af rottespærre i Bornholms Regionskommune†har regionskommunen fået dokumentation for, at de installerede rottespærrer virker efter hensigten.
Rapporten konkluderer, at de 3 undersøgte typer af rottespærrer alle er i stand til effektivt at holde rotter ude af private stikledninger ikke blot på den enkelte ejendom, men også på flere ejendomme, når rottespærren er koblet på den offentlige ledning.
Som opfølgning på rapporten vil jeg bede Miljøstyrelsen oversende den til Kommunernes Landsforening med henblik på, at danske kommuner kan lade rapportens konklusioner indgå i deres overvejelser om, hvordan man bedst sikrer kloakkerne mod uønskede rotteangreb. Jeg vil endvidere sørge for, at Miljøstyrelsen lægger rapporten ud på sin hjemmeside.