J.nr. SNS-401-00187

 

Den 13. marts 2006

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 161 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål      

Hvordan vil ministeren konkret arbejde for, at Biodiversitetskonventionen styrker arbejdet for bevaring og bæredygtig brug af verdens skove på det kommende partsmøde i konventionen i marts 2006?   

 

Svar

Et vigtigt element i arbejdet for bevaring og bæredygtig brug af verdens skove er Biodiversitetskonventionens udvidede arbejdsprogram for skovenes biologiske mangfoldighed, som blev vedtaget under partsmødet i 2002.

 

Partsmødet vil i marts 2006 behandle et forslag fra Biodiversitetskonventionens tekniske og videnskabelige komité om indarbejdelse af mere konkrete og tidsbundne globale mål i dette arbejdsprogram, hvis overordnede formål er beskyttelse, bæredygtig benyttelse og fair og ligelig deling af goder, som hidrører fra udnyttelse af skoves biologiske mangfoldighed.

 

Der foreslås i alt indarbejdet 11 mål med 1-2 undermål i hver. Eksempler på mål er, at mindst 10 % af hver af verdens skovtyper bliver effektivt beskyttet og at den nuværende rate for skovrydning og skovødelæggelse bliver markant reduceret.

 

Vedtagelse af disse og de øvrige mål vil styrke arbejdsprogrammet og sætte klarere milepæle for realiseringen af det. Det vil samtidig styrke mulighederne for realisering af Biodiversitetskonventionens år 2010-målsætning, som på skovområdet vil kræve en markant reduktion i det aktuelle tab af biodiversitet i skove i 2010.

 

Danmark vil arbejde for, at de foreslåede eller tilsvarende mål vedtages og indarbejdes i skovarbejdsprogrammet, og at de samtidig understøtter de fire overordnede mål for fremskridt mod 2015-målene som FN’s 6. skovforum vedtog i februar 2006.

 

Den tekniske og videnskabelige komité har tillige foreslået, at partsmødet pålægger sekretariatet for Biodiversitetskonventionen at styrke samarbejdet med blandt andet FAO, den Internationale Tropiske Tømmerorganisation (ITTO), FNs Skovforum (UNFF), Centeret for International Skovforskning (CIFOR) og Verdensbanken om indsatser der fremmer bæredygtig skovdrift og styrker håndhævelsen af skovlove. Danmark vil arbejde for en styrkelse af dette samarbejde med udgangspunkt i at alle aktørerne på skovområdet kan drage gensidig nytte af og udveksle erfaringer om aktiviteter med fælles mål – og samtidig undgå overlappende aktiviteter. I den sammenhæng kan der også blive tale om færre aktiviteter under Biodiversitetskonventionen fordi opgaven opprioriteres andetsteds, fx vedrørende tilvejebringelse af information om konkrete fremskridt mod bæredygtig skovdrift, hvor FAO kan tiltænkes en stærkere rolle.

 

På Biodiversitetskonventionens 9. partsmøde i 2008 vil der være en mere dybdegående vurdering af konventionens arbejdsprogram for skove og dets udmøntning.

 

Udover skovarbejdsprogrammet skal partsmødet forholde sig til en række andre dagsordenspunkter af betydning for arbejdet for bevaring og bæredygtig brug af verdens skove, herunder især arbejdsprogrammet for beskyttede områder.  Danmark og EU tillægger dette stor vægt og arbejder for, at der udvikles et globalt netværk af beskyttede områder inden 2010 på land og 2012 på havet.