J.nr. SNS-101-00161

 

 

  

Den 23. marts 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 155 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål      

Hvilke konkrete ændringer af planloven og eventuel anden lovgivning er nødvendig for at sikre kommunernes adgang og pligt til at stille krav til bygningers energi- og ressourceforbrug og miljøbelastning?     

 

Svar

Miljøministeriet vurderer løbende, hvordan planloven virker i praksis, og om den lever op til forventningerne og kravene til moderne planlægning.

 

Miljøministeriet har på den baggrund i samarbejde med Fonden Realdania iværksat et projekt, der skal lægge op til debat om, hvordan planloven kan moderniseres og anvendes mere fremadrettet i byerne. Dette projekt blev startet i slutningen af 2005 og gennemføres bl.a. som seks udredningsopgaver, hvis konklusioner skal lægge op til denne debat.

 

Et af delprojekterne handler netop om regulering med hensyn til miljøvenlige materialer og om indretning af bygninger med henblik på et reduceret ressourceforbrug af vand, el og varme i forbindelse med lokalplaner.

 

Projektet med Fonden Realdania hedder: ”Fornyelse af planlægningen – kvalitet i bydels- og lokalplanlægningen” og der kan findes mere information på www.realdania.dk eller www.skovognatur.dk

 

På den baggrund vil jeg afvente projektets afslutning i medio 2006 og vurdere projektets konklusioner og eventuelle anbefalinger til ændringer af planloven.

 

Erhvervs- og Byggestyrelsen har til brug for besvarelse af lignende folketingsspørgsmål oplyst følgende:

 

”1. januar 2006 trådte nye energikrav til byggeriet i kraft. Danmark implementerede hermed EU-direktivet om Bygningers energimæssige ydeevne.

 

Kravene til nybyggeriet skærpes 25 - 30 % i forhold til tidligere krav. Nu stilles krav til bruttoforbruget, så energitab til varmefremstilling, elforbrug til bygningsdrift og forbrug til varmt vand er med. En anden nyhed er, at der nu også stilles krav ved væsentlige bygningsmæssige ændringer af eksisterende bygninger.

 

De nye energibestemmelser er blevet til i tæt samspil med byggebranchen. Udkast til krav har været på høring, og både under høringen og efter har Erhvervs- og Byggestyrelsen på møder drøftet de nye muligheder og udfordringer med repræsentanter fra branchen.

 

Styrelsen udarbejder i tæt samarbejde med branchen en eksempelsamling, der viser gode løsninger pÃ¥ forskellige typer bygninger, der opfylder de nye minimumskrav eller to definerede lavenergihustyper. De første hustyper er offentliggjort pÃ¥ styrelsens hjemmeside www.ebst.dk”

 

Erhvervs- og Byggestyrelsen har til besvarelse af dette spørgsmål endvidere oplyst følgende:

 

”Byggeloven er en offentligretlig reguleringslov. I byggeloven og de i medfør af byggeloven udstedte bekendtgørelser er samfundets mindstekrav til byggeri fastlagt.

 

Byggeloven åbner ikke mulighed for, at den enkelte kommune kan fastlægge særskilte krav til byggeriets energi- og ressourceforbrug samt miljøbelastning.”

 

Transport- og Energiministeriet har til besvarelsen af dette spørgsmål oplyst følgende:

 

”For så vidt angår, hvilke lovændringer der på Energistyrelsens område er nødvendige for at sikre kommunerne adgang og pligt til at stille krav til bygningers energi- og ressourceforbrug og miljøbelastning, kan anføres:

 

På Energistyrelsens område kan der i medfør af lov om varmeforsyning (lovbekendtgørelse nr. 347 af 17. maj 2005) fastsættes regler om tilslutningspligt til kollektive varmeforsynings-anlæg. Denne hjemmel er udnyttet i bekendtgørelse nr. 39 af 23. januar 2006 om tilslutning mv. til kollektive varmeforsyningsanlæg. Efter bekendtgørelsen skal kommunalbestyrelsen af egen drift meddele dispensation fra tilslutningspligt for ny bebyggelse, der opføres som lavenergihuse.

 

Herudover giver lov nr. 450 af 31. maj 2000 om fremme af besparelser i energiforbruget og lov nr. 585 af 24. juni 2005 om fremme af energibesparelser i bygninger hjemmel til at fastsætte særlige krav til gennemførsel af energibesparelsesaktiviteter m.v. i offentlige bygninger.”