Til medlemmerne af Repræsentantskabet for Statens Kunstfond |
25. april 2005
Der kan efter Lise Sørensen uddeles 1 livsvarige ydelse til en forfatter med forfatterskab af almen kulturel betydning.
Som grundlag for Repræsentantskabets indstilling til ministeren om besættelse af livsvarig ydelse, jf. § 10, stk. 4 i Kulturministeriets bekendtgørelse nr. 228 af 19. marts 1998 om Statens Kunstfond mv. foreslår fondens udvalg for litteratur:
Bente Hansen, f. 1940
Sidste år udkom En køn historie af Bente Hansen, en spændende og umiddelbart tilgængelig krønike om den nye kvindebevægelse i Danmark. Med den udgivelse er Bente Hansen selvskreven til at udfylde pladsen efter Lise Sørensen, som i sine essaysamlinger Digternes damer (1964) og Mands- og moderhjerte (1969) indledte det opgør med de litterære kønsroller og idealiseringen af moderskabet, som kvindebevægelsen førte videre.
  En køn historie er ikke et historisk værk, men et bind erindringer, en subjektiv kvindesaga, som Bente Hansen selv formulerer det, men af den grund skal ingen forvente pikante afsløringer fra hendes eller andre kvinders liv, for at gøre det private offentligt var for Bente Hansen aldrig det samme som at offentliggøre sit privatliv. Tonen er overalt sober og nøgtern i skildringen af kvindebevægelsens storhedstid, de femten år, hvor kvinderne følte, de havde overtaget historien og deres eget liv. Der gives redelige udblik tilbage til Blåstrømpeformødrene og frem til dagens nyfeminister, og ingen steder besmykkes egne motiver eller handlinger. Selvforherligelse kommer aldrig på tale.
  Som den røde tråd gennem Bente Hansens skrifter og aktiviteter kan man se det sociale engagement – for nu ikke at være ublufærdig og kalde det næstekærlighed – fra »Algier Frit« til medlemskab af menighedsrådet ved Vor Frue Kirke i København. Hun var med i antiatomvåbenkampagnen og protesterne mod krigen i Vietnam; hun sad i redaktionen på Politisk Revy og Fælleden og var et par år chefredaktør på Information. Senere blev hun programredaktør ved Statens Filmcentral og på DR TV, og hun har desuden holdt et utal af foredrag og skrevet artikler til en lang række blade.
  Sideløbende har hun passet sit forfatterskab, der spænder over litteraturkritiske værker, debatbøger, en børnebog og to digtsamlinger frem til En køn historie, hvor hun som krønikør sammenfatter et halvt århundredes kvindehistorie på smukkeste vis, så både mænd og kommende generationer kan være med.
Med venlig hilsen
Udvalget for litteratur
Bo Green Jensen, Anne Marie Ejrnæs og Henk van der Liet