Folketingets Kulturudvalg

Folketinget

Christiansborg

1240 København K

 

21. april 2006

 

 

Hermed fremsendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 61 (KUU alm. del), geografisk fordeling af kunststøtten, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 22. marts 2006.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 61

(KUU alm. del), geografisk fordeling af kunststøtten

Skrivelse af 22. marts 2006

 

Svar til Folketingets kulturudvalg fra kulturministeren.

 

 

Spørgsmål nr. 61:

 

"Vil ministeren kommentere vedlagte henvendelse om Statens Kunstfond?"

 

 

Svar:

 

Med udgangspunkt i en redegørelse fra Kunststyrelsen, der fungerer som sekretariat for Statens Kunstfond, kan det oplyses at:

 

Brevskriveren Per T.S. Nilssons formodning om, at mange af Statens Kunstfonds legatmodtagere må være tilflyttere til Sjællandsområdet, forekommer efter Kunststyrelsens opfattelse sandsynlig. Dette underbygges også at det faktum, at 75-80% af ansøgerne til Kunstfondens legatudvalg har adresse øst for Store Bælt, hvor det kun er 43-44% af hele befolkningen, der bor i denne del af landet.

 

Kunststyrelsen råder imidlertid ikke over data, der endeligt kan be- eller afkræfte formodningen.

 

Statens Kunstfond skal i henhold til lov og bekendtgørelse virke til fremme af dansk skabende kunst, og det er i den forbindelse kvaliteten af den kunstneriske produktion og det kunstneriske talent, der er afgørende for tildeling af fondens støttemidler.

 

Fondens kunstkyndige tremandsudvalg beskikkes for en treårig periode, umiddelbart genvalg kan ikke finde sted. Det påhviler de siddende udvalg at holde sig alsidigt orienteret om kunstnernes og kunstens vilkår og udvikling på de respektive kunstområder, herunder at følge kunstudstillingerne, udgivelserne, koncerterne, forestillingerne osv. Hertil kommer, at den øgede internationale repræsentation i Statens Kunstfond giver øget udsyn.

 

I forbindelse med ny ansøgning fra en tidligere ansøger vil udvalgene som led i ansøgningsbehandlingen have oplysning om tidligere ansøgninger fra den pågældende, som sammenholdt med nyindsendte dokumentationsmateriale samt udvalgenes alsidige

orientering, danner et samlet vurderingsgrundlag for behandlingen af ansøgningen.

 

Økonomistyrelsen gennemførte i 2003 på vegne af Kulturministeriet en faktuel undersøgelse af en række af Kulturministeriets kunststøtteordninger for perioden 1993-2002. Det drejede sig om kunststøtten via Statens Kunstfond, om kunststøtten via Musikrådet, Teaterrådet, Billedkunstrådet og Litteraturrådet (som i juli 2003 blev sammenlagt med oprettelsen af Kunstrådet) og om støtten i form af biblioteksafgift.

 

Det var og er min vurdering, at denne undersøgelse afkræftede forestillingen om, at kunstfondens legater gik til en snæver kreds af kunstnere. (Undersøgelsen findes på Kulturministeriets hjemmeside under adressen http://www.kum.dk/sw8424.asp).