J. NR. 2004-10446-3 Kulturministeren Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 København K Tlf : 33 92 33 70 Fax : 33 91 33 88 E-mail  : [email protected] Web : www.kum.dk Folketingets Kulturudvalg Christiansborg 1240 København K 29. november 2005 Hermed fremsendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 30 (Alm. del), vedrørende konklusionerne i rapporten vedrørende den fremtidige finansiering af DR og TV 2- regionerne, stillet af Folketingets Kulturudvalg den 18. november 2005. Brian Mikkelsen
Side 2 Spørgsmål nr. 30 (Alm. del), om konklusionerne i rapporten vedrørende den fremtidige finansiering af DR og TV 2-regionerne Skrivelse af 18. november 2005 Svar til Folketingets kulturudvalg fra kulturministeren. Spørgsmål nr. 30: ’’Vil ministeren kommentere konklusionerne i rapporten om den fremtidige finansiering af DR og TV 2-regionerne, som Kulturministeriet udgav i januar 2004?” Svar: I foråret 2001 blev af den tidligere regering nedsat en arbejdsgruppe, der skulle overveje fordele og ulemper ved på sigt at lade DR og TV 2 (de regionale TV 2-virksomheder) finansiere over finansloven frem for via licensen. Arbejdsgruppen, hvis formand var adm. direktør Erik Jacobsen, Københavns Kommune, var bredt sammensat af repræ- sentanter for en række interessenter (DR, de regionale TV 2-virksomheder, IT- brancheforeningen, lytter- og seerorganisationer), repræsentanter for en række ministe- rier samt medieforskningsmæssig sagkundskab. Baggrunden for nedsættelsen af arbejdsgruppen var, at konvergensudviklingen måtte forventes at udfordre det nuværende licenssystem, idet afgrænsningen af, hvad der kan siges at være en licenspligtig radio/tv-modtager, bliver stadig vanskeligere. Partierne bag den nuværende medieaftale for 2002-2006 besluttede at videreføre ar- bejdsgruppen. Det fremgår således af aftaleteksten, at arbejdsgruppen videreføres ’’med henblik på stillingtagen til licensfinansieringens fremtid efter udløbet af medieaftalen. Arbejdsgruppen skal overveje fordele og ulemper ved bl.a. opretholdelse af licenssyste- met, finansiering over finansloven og finansiering ved hjælp af abonnementsbetaling samt evt. kombinationer heraf.’’ Arbejdsgruppen afgav i januar 2004 rapporten ’’Licens eller skat’’, der er tilgængelig på Kulturministeriets hjemmeside www.kum.dk. Arbejdsgruppen anbefaler heri konkluderende, at kommende overvejelser om ændringer i finansieringen af DR og de regionale TV 2-virksomheder, tager udgangspunkt i følgen- de tre modeller: 1.    opkrævning af licens på alle apparater, der kan modtage ’’radio og/eller tv’’ 2.    indførelse af en obligatorisk, apparatuafhængig husstandslicens 3.    overgang til finanslovsfinansiering. Det fremgår af konklusionsafsnittet, at ingen af de nævnte modeller, som er nærmere belyst i rapporten sammen med andre mulige finansieringskilder, er uproblematiske, og der er ikke af arbejdsgruppen anbefalet én model frem for andre.
Side 3 Hensigten med rapporten er således --- som det nævnes - at de fordele og ulemper ved de alternative finansieringsmodeller, som rapporten peger på, ’’kan danne grundlag for overvejelser om ændring af den nuværende licensfinansiering i forbindelse med udløbet af den gældende mediepolitiske aftale i 2006. Der er således tale om et grundlag for langsigtet diskussion af muligheder og ikke nødvendigvis kun en analyse af, hvad der teknisk eller politisk/lovmæssigt kan lade sig gøre i dag.’’ I forbindelse med de kommende medieaftaleforhandlinger vil det være helt naturligt --- med udgangspunkt i rapporten - at tage en diskussion af 1) om der for nærværende er behov for ændringer i den nuværende licensfinansieringsordning, og 2)  hvilke ændrin- ger, der i givet fald bør gennemføres. Som det også er fremgået af mine udtalelser til pressen for nylig, er min umiddelbare holdning, at den nuværende licensordning for nærværende fungerer tilfredsstillende.