Samråd om portostøtten den 16. november 2005

Jeg vil starte med at give et samlet billede af forholdene vedrørende portostøtten.

 

Baggrunden for forespørgsel F 17 var, at regeringen i april 2005 havde besluttet at ændre bladtilskudsordningen således, at fremover kan alene dagblade være omfattet. Uge- og månedsblade ville herefter ikke længere være omfattet af den eksisterende ordning.

 

Regeringen tilkendegav imidlertid ved samme lejlighed, at man ville undersøge mulighederne for på anden måde at støtte de blade, som efter deres indhold er dagbladslignende.

 

Den nuværende ordning indebærer, at uge- og månedsblade, der er momsfritagne, kan opnå portostøtte på den måde, at de pågældende blade kan omdeles til særligt lave takster via Post Danmark. 

 

Ordningen har imidlertid givet anledning til en række klager til EU-kommissionen med påstand om, at ordningen medfører forskelsbehandling mellem de uge- og månedsblade, der er omfattet, og de uge- og månedsblade, der ikke er omfattet.

 

Under forespørgselsdebatten d. 31. maj 2005 - F 17 - vedtog Folketinget en dagsorden, hvoraf det bl.a. fremgik at:

 

” Med udgangspunkt i afrapporteringen fra udvalget vil der blive søgt opnået enighed om en ny ordning for dagbladslignende publikationer, som skal have virkning fra 1. november 2005, og den nødvendige lovgivning herom fremmet.".

 

Det udvalg, der blev henvist til, var et udvalg under Finansministeriet.

 

Efter F 17 er der sket følgende:

 

Den hidtidige bladtilskudsordning for så vidt angår uge- og månedsblade er videreført - til og med den 31. december 2005.

 

Jeg skal siden forklare, hvorfor ordningen er blevet besluttet videreført.

 

Som afløsning for den gældende ordning for uge- og månedsblade har Kulturministeriet nu udarbejdet et lovforslag til ny støtteordning for dagbladslignende publikationer.

 

Efter forslaget vil støtten fremover blive ydet som et direkte tilskud til de blade, der kan betegnes som dagbladslignende.

 

Jeg kan endnu ikke fortælle i detaljer om det nye forslag, men det vil som udgangspunkt være baseret på den model, som jeg præsenterede under forespørgsel F 17.

 

Det vil sige, at publikationer der har dagbladslignende indhold skal kunne opnå støtte til sine distributionsomkostninger efter ansøgning herom.  

 

Det er endvidere tanken, at beslutning om tildeling af støtte skal træffes af det fordelingsudvalg, som allerede er nedsat på Kulturministeriets område i henhold til bladpuljeloven.

Ved behandling af dagbladslignende publikationer lægges der op til at udvalget udvides med et medlem indstillet af
Danske Dagblades Forening og et medlem indstillet af Dansk Journalistforbund.

 

Det er hensigten at forslaget skal have virkning fra 1. januar 2006. Kulturministeren påtænker at fremsætte forslaget inden jul. Lovforslaget vil også blive sendt i høring, blandt andet til brancheorganisationerne.

 

Vedrørende dagbladene, har et enigt udvalg – dvs. også branchemedlemmerne - under Finansministeriet udarbejdet et forslag til ny støtteordning for disse. Efter forslaget skal dagblade fremover kunne opnå støtte direkte frem for som nu indirekte via Post Danmark.

Forslaget påtænkes iværksat pr. 1. januar 2007.

 

Hovedindholdet i udvalgets anbefalinger om en ny ordning til distributionsstøtte for dagblade er, at:

 

·       Tilskuddet gives direkte til den enkelte udgiver, der herefter frit kan vælge distributør.

·       Tilskuddet fastsættes med udgangspunkt i dagbladenes abonnementsoplag.

·       Der som supplement til hovedordningen etableres en pulje, hvorfra især dagblade med forholdsvis høje distributionsomkostninger kan søge om ekstra tilskud.

·       Der etableres en overgangsordning med henblik pÃ¥ at afhjælpe dagbladenes tilpasning til den nye ordning.


I henhold til forslaget, er de økonomiske rammer for den nye ordning 323 mio. kr., som er de faktisk afholdte udgifter i 2004 vedrørende dagblade i henhold til den gældende bladtilskudsordning.

 

Som det fremgår, har udvalget ikke fremsat anbefalinger, for så vidt angår uge- og månedsblade.

 

I stedet har udvalget taget det forslag, som regeringen præsenterede under forespørgsel F 17, og som jeg har redegjort for, til efterretning.

 

Dette skal ses i lyset, at regeringens forslag til en ny ordning for dagbladslignende publikationer og udvalgets anbefalinger om en ny ordning for dagblade passer pænt sammen.

 

Således vil støtten under begge ordninger blevet givet til udgiverne, og der er ikke længere en tilknytning til Post Danmark. Ligeledes vil det i vid udstrækning være de samme indholdsmæssige kriterier, der vil blive lagt til grund for afgørelser af, om en publikation er et dagblad eller dagbladslignende og dermed kan opnå tilskud.

 

Med udvalgets afrapportering tegner der derfor et samlet og sammenhængende billede af, hvordan den fremtidige statslige distributionsstøtte kan komme til at se ud.

 

At der er en tidsforskydning for den fremtidige ordning vedrørende dagbladslignende ugeblade (virkning fra 1. januar 2006) og dagbladene (1. januar 2007), er praktisk begrundet.

 

Kulturministeren har således allerede udarbejdet et forslag vedrørende den første gruppe. Det skyldes, at der er behov for snarest at få fastsat en ny ordning til erstatning for den eksisterende vedrørende uge- og månedsblade. 

Jeg lagde under F 17 ikke skjul på, at den nuværende ordning som nævnt har afstedkommet væsentlige problemer bl.a. i form af klager til konkurrencemyndighederne.  

At jeg ikke desto mindre har valgt at lade den nuværende ordning løbe til årsskiftet, er alene udtryk for, at jeg herved har villet undgå en situation, hvor den gamle ordning bortfaldt, inden Folketinget har haft lejlighed til at se regeringens forslag til en ny ordning for dagbladslignende publikationer i sammenhæng med de anbefalinger, der nu er kommet fra Udvalget om tilskuddet til befordring af dagblade.  

Når begge modeller har været behandlet af Folketinget, skal de notificeres i henhold til EU’s statsstøtteregler. En sådan notifikation sikrer, at ordningerne ikke er konkurrenceforvridende og at de er forenelige med statsstøttereglerne.

De foreslåede modeller for portostøtte:

·       Er baseret pÃ¥ objektive kriterier

·       Er baseret pÃ¥, at støtten udbetales direkte til udgiverne

·       Giver mulighed for støtte til sÃ¥vel dagblade som til publikationer, der efter deres indhold er dagbladslignende

·       Bliver testet vedrørende overholdelsen af konkurrencereglerne

Med de to forslag er der således efter min mening skabt en sammenhængende portostøtteløsning, der giver mulighed for fortsat at yde portostøtte til dagblade og dagbladslignende publikationer, som jo er vigtige for den demokratiske debat.