Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

8. november 2005

 

Hermed fremsendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 19 (Alm. del) (oversendelse af talepapir fra åbent samråd om biblioteker i Frederiksberg Kommune), stillet af Folketingets Kulturudvalg den 2. november 2005.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Brian Mikkelsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flg. spørgsmål ønskes drøftet ved samrådet:

 

Ad: F, G, H, I

 

 

Spørgsmål nr. F:

"Ministeren bedes kommentere Frederiksberg kommunes borgmester Mads Lebechs ønske om at censurere offentlig arrangementer på Frederiksberg Kommunes biblioteker. Der henvises til omtale i Dagbladet Information den 6.-7. oktober 2005. "

 

 

Spørgsmål nr. G:

"Er ministeren enig med Frederiksbergs borgmester i, at politekere skal kontrollere og censurere, hvilke arrangementer landets biblioteker kan gennemføre? "

 

 

Spørgsmål nr. H:

"Mener ministeren, at det omtalte debatarrangement med Frank Grevil, der handlede om ytringsfrihed og offentlige ansattes ret til at ytre sig, holder sig inden for bibliotekslovens rammer for bibliotekers virksomhed?"

 

 

Spørgsmål nr. I:

"Er ministeren enig med Frederiksberg borgmester i, at landets biblioteker ikke kan lægge lokaler til offentlige arrangementer, der omfatter personer, der er blevet dømt for en lovovertrædelse"

 

 

 

Svar på Sp. nr. F:

 

Jeg er som kulturminister ansvarlig for biblioteksloven, og ministeriet skal på folkebiblioteksområdet – med bistand af Biblioteksstyrelsen -  overvåge, om kommunerne lever op til lovens krav.

 

Disse krav handler om de materialer og ydelser, som bibliotekerne skal stille til rådighed for at fremme lovens formål.

 

Loven handler ikke om anvendelsen af de lokaler, som kommunen stiller til rådighed for bibliotekets virksomhed, og jeg har derfor som minister for biblioteksloven ikke kommentarer til de spørgsmål, der vedrører mødeaktiviteter på Frederiksberg Kommunebibliotek.

 

Svar på Sp. nr. G:

 

Den daglige drift af de lokaler, som folkebibliotekerne anvender, er et kommunalt anliggende. Det er derfor op til kommunen at fastlægge de nærmere procedurer for dette forhold.

 

Svar på Sp. nr. H:

 

Som nævnt regulerer biblioteksloven ikke den offentlige mødeaktivitet, der generelt er et naturligt led i folkebibliotekets virksomhed som kulturinstitution. Loven giver altså ikke mig som minister noget grundlag for at kommentere et konkret mødearrangement.

 

Svar på Sp. nr. I:

 

Jeg har som nævnt inden for det lovområde, som jeg er ansvarlig for, ikke noget grundlag for at kommentere kommunernes konkrete beslutninger om lokaleanvendelser.