Dato:            1. maj 2006

Kontor:         Kommunaløkonomisk kt.

J.nr.:             2006-2400-39

Sagsbeh.:   BS

Fil-navn:       alm del spm 84

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 84 (Alm. del), som Kommunaludvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 15. marts 2006

 

Spørgsmål nr. 84:

"I forbindelse med udligningsreformaftalen ønskes en redegørelse for, hvor stor en andel af en indkomstfremgang, hovedstadskommunerne kan beholde, såfremt indkomstfremgangen udvikler sig 1 pct.-point kraftigere i hovedstaden end i resten af landet. Der ønskes oplysninger baseret på tre scenarier: At udligningsniveauet hæves fra 58 til 59 pct., at udligningsniveauet hæves fra 63 til 64 pct. og at udligningsniveauet hæves fra 67 til 68 pct. Endvidere bedes det specificeres, hvor stor en andel af en indkomstfremgang, der er 1 pct.-point højere end resten af landet, hovedstadskommunerne kan beholde, såfremt udligningsniveauet er henholdsvis 45 (som i den nugældende landsudligning) og 58 pct. (svarende til startniveauet i den foreslåede landsudligning).”

 

Svar på spørgsmål nr. 84:

I lovforslag nr. L 194 foreslås, at der i udligningssystemet indarbejdes en automatisk reguleringsmekanisme, der har til formål at udjævne en eventuel fremtidig kraftigere indkomstvækst i hovedstadsområdet i forhold til det øvrige land.

 

Reguleringsmekanismen indebærer, at hver gang den procentvise vækst i det budgetterede beskatningsgrundlag pr. indbygger i hovedstadsområdet overstiger væksten i det øvrige land med 1 procentpoint, så forøges udligningsniveauet i landsudligningen med 1 procentpoint. Ved en forhøjelse af udligningsprocenten i landsudligningen med 1 procentpoint nedsættes samtidig udligningsprocenten i hovedstadsudligningen og udligningsprocenten for ugunstigt stillede kommuner med hver 1 procentpoint.

 

Udligningsniveauet i landsudligningen kan endvidere højst øges med 1 procentpoint i det enkelte år fra udgangspunktet på 58 procent og kan højst øges til 68 procent.

 

I den følgende tabel er angivet den andel af en indkomstfremgang hovedstadskommunerne kan beholde ved en indkomstvækst på 1 procentpoint i hovedstadsområdet og en forhøjelse af udligningsprocenten i de i spørgsmålet opstilede 3 scenarier.


 

Ændring i udligningsniveau i landsudligning

Andel af indkomstfremgang som hovedstadskommunerne beholder

Fra 58 til 59 procent

36 procent

Fra 63 til 64 procent

32 procent

Fra 67 til 68 procent

29 procent

 

Endvidere er der i den næste tabel angivet den andel af en indkomstfremgang hovedstadskommunerne kan beholde ved en indkomstvækst på 1 procentpoint i hovedstadsområdet i et system med henholdsvis 45 procent udligning og 58 procent udligning i landsudligningen, men uden reguleringsmekanisme.  

 

Udligningsniveau i landsudligning

Andel af indkomstfremgang som hovedstadskommunerne beholder

45 procent

63 procent

58 procent

53 procent