Dato:            22. marts 2006

Kontor:         2.ø.kt.

J.nr.:             2006-2400-39

Sagsbeh.:   BS

Fil-navn:       Alm del spm 80

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 80 (Alm. del), som Kommunaludvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 7. marts 2006

 

Spørgsmål nr. 80:

"Ministeren bedes redegøre for de nuværende regler for udligning vedrørende selskabsskat sat i forhold til de regler, der følger af aftalen om en udligningsreform.”

 

Svar på spørgsmål nr. 80:

Kommunernes andele af selskabsskatten indgår i dag ikke i udligningen.

 

Kommunerne er berettiget til 13,41 pct. af den selskabsskat, der beregnes efter selskabsskatteloven. Den kommunale del af et selskabs skat tilfalder den eller de kommuner, hvori selskabet driver virksomhed. Hvis et selskab driver virksomhed i flere kommuner, fordeles indkomstskatten i forhold til nettoindtægten i selskabets forskellige afdelinger. Kan nettoindtægten ikke umiddelbart udledes af regnskabet, sker fordelingen i forhold til lønsummen.

 

Denne såkaldte viderefordelingsregel er ikke en egentlig regel for udligning af kommunernes indtægter fra selskabsskat, idet reglen både kan indebære, at kommuner med en lav selskabsskatteandel får forøget deres andel, men også at kommuner med en i forvejen høj andel af selskabsskatten får forøget deres andel som følge af viderefordelingsreglen.

 

Det indgår i Aftalen om en kommunal finansieringsreform, at der indføres en særskilt udligning af selskabsskat på 50 procent af forskellen mellem den enkelte kommunes indtægter fra selskabsskat og landsgennemsnittet.  En udligning skal bidrage til en mere jævn udvikling i de enkelte kommuners indkomstforhold. Med et udligningsniveau på 50 procent sikres det endvidere, at der fortsat vil være et betydeligt incitament for den enkelte kommune til tiltrække nye virksomheder.

 

Det indgår endvidere i aftalen, at der gennemføres en forenkling af viderefordelingsreglerne for kommunernes andel af selskabsskat. Systemet med viderefordeling bibeholdes, men baseres fremover alene på den såkaldte lønningsregel.