Dato:            30. marts 2006

Kontor:         Kommunaløkonomisk kt.

J.nr.:             2006-2400-39

Sagsbeh.:   NMJ

Fil-navn:       fudv01/spm/spm 78

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 78 (Alm. del), som Folketingets Kommunaludvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 6. marts 2006

 

Spørgsmål 78:

"Der ønskes en redegørelse for hvilke regler, der kommer til at gælde for fastsættelse af dækningsafgiften og hvilken konkret udskrivningspromille dette vil medføre for hver enkelt kommune, da dækningsafgiften ikke er medtaget i bilag E til aftalen om udligningsreformen."

 

Svar:

Reglerne for udskrivning af dækningsafgift i 2007 foreslås fastsat i ”Lov om begrænsninger i den kommunale skatteudskrivning for 2007 og regulering af de kommunale bidrag til regionerne i 2007”. Lovforslaget herom forventes fremsat i uge 13.

 

Lovforslaget vil indeholde en regulering af det provenu, som oppebæres ved dækningsafgift af forretningsejendomme. I overensstemmelse med teksten i bilag E vil reguleringen bestå i, at der lægges et loft over provenuet, således at det ikke kan overstige niveauet i 2006 reguleret for udviklingen i ejendomsværdierne.

 

For kommuner, der ikke sammenlægges, betyder det, at promillen for dækningsafgift af forretningsejendomme i 2007 ikke må overstige promillen for 2006.

 

For kommuner, der indgår i en sammenlægning, vil det ikke altid være muligt at fastsætte et loft i form af en højeste promillesats. Det skyldes, at der for kommuner, som ikke hidtil har opkrævet dækningsafgift, ikke foreligger oplysninger om udskrivningsgrundlaget for afgiften. I stedet er loftet udformet således, at det svarer til det samlede provenu i sammenlægningskommunerne i 2006 reguleret for udviklingen i ejendomsværdierne.

 

For de kommunesammenlægninger, hvor ikke alle de kommuner, der indgår i sammenlægningen, i 2006 har udskrevet dækningsafgift af forretningsejendomme, kan indenrigs- og sundhedsministeren dog give tilladelse til, at den nye kommune kan forhøje udskrivningsprocenten og grundskyldpromillen ud over de fastsatte lofter, hvis den beslutter at undlade at opkræve dækningsafgift af forretningsejendomme i 2007. Forhøjelsen kan dog højst give anledning til et provenu svarende til det provenu af dækningsafgift, der kunne have været opkrævet, jf. ovenfor. Forhøjelsen fordeles proportionalt i forhold til provenuerne af indkomstskat og grundskyld i 2006. Kommunerne skal indsende ansøgning herom til Indenrigs- og Sundhedsministeriet senest den 15. september 2006.

 

Med denne regel vil det således være muligt for kommunalbestyrelserne at undgå udskrivning af dækningsafgift i områder, hvor denne afgift ikke tidligere har været opkrævet.