Dato:            21. april 2006

Kontor:         Kommunaløkonomisk kt.

J.nr.:             2006-2400-39

Sagsbeh.:   NMJ

Fil-navn:       fudv01/spm/spm77

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 77 (Alm. del), som Folketingets Kommunaludvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 6. marts 2006

 

Spørgsmål 77:

"Er det en tilsigtet virkning af aftalen om udligningsreformen, at specielt sommerhusejere vil opnå lettelser, der skal betales af folk, som ikke ejer sommerhus, og at man gennem lovgivningen vil forbyde de lokale folkevalgte i at forhindre en sådan virkning?"

 

Svar:

De grundskyldspromiller, der for de enkelte kommuner er fastsat som loftet for udskrivningen af grundskyld for 2007, er som udgangspunkt fastsat som en sammenvejning af grundskyldspromillerne for 2006 for de kommuner, der indgår i den nye kommune. Hertil lægges den hidtidige amtskommunale grundskyld på 10 promille.

 

Endelig foretages der korrektioner for så vidt angår tab eller gevinster på reformen på over 0,2 procent af beskatningsgrundlaget.

 

Sammenvejningen af grundskyldspromillerne for de kommuner, der indgår i sammenlægningen, indebærer, at alle ejendomme i den nye kommune beskattes med den samme grundskyldspromille, og at det samlede grundskyldsprovenu for kommunen vil være uændret.

 

Men hvis den nye kommune består af en sammenlægning af tidligere kommuner med forskellige grundskyldspromiller, vil der for de enkelte ejendomme kunne ske enten lettelser eller forhøjelser af beskatningen. For ejendomme i de dele af den nye kommune, der tidligere havde en høj grundskyldspromille, vil der være tale om lettelser. Omvendt vil der for ejendomme i de dele af den nye kommune, der tidligere havde en lav grundskyldspromille, blive tale om stigninger.

 

Formålet med denne ordning har som nævnt været at sikre, at der i 2007 kunne ske en harmonisering af grundskyldspromillerne i de sammenlagte kommuner. Harmoniseringen sikrer, at det samlede provenu af grundskyld i den nye sammenlagte kommune vil være uændret i forhold til tidligere. Når grundskyldspromillen i en kommune, som fra 2007 indgår i en sammenlægning, ændres til det nye gennemsnit, gælder det for alle ejendomme i den pågældende kommune, uanset om det er sommerhuse eller andre ejendomme.