Kirkeministeriet
Frederiksholms Kanal 21
Postboks 2123
1015 København K
www.km.dk

Telefon  3392 3390
Telefax  3392 3913
e-post    [email protected]

Dokument nr. 281226

Dato: 28. marts 2006

 

Folketingets Kirkeudvalg

 

 

Kirkeudvalget har ved brev af 23. marts 2006 (KIU alm. del – spørgsmål 8) bedt om min besvarelse af følgende spørgsmål:

”Hvad er baggrunden for forslaget om nedlæggelse af Holmens Provsti?”

 

Svar:

I tilknytning til kommunalreformen, har det været nødvendigt også at se på provstiinddelingen og på provstiudvalgenes virksomhed.

Derfor nedsatte jeg i maj 2005 en arbejdsgruppe, der skulle se på ændringer af den kirkelige struktur som følge af kommunalreformen.

I arbejdsgruppens kommissorium står der blandt andet følgende:

” Med disse tiltag ønsker regeringen, at de kirkelige myndigheder i sammenhæng med kommunalreformen opnår administrative fordele, maksimal udligningsmæssig gevinst og størst mulig lettelse af planlægningsopgaver. Det er samtidig sigtet at skabe bæredygtige enheder og sikre den nødvendige koordinering i processen.

Det vil således blive tilstræbt at skabe sammenfald mellem provstigrænser og kommunegrænser i alle tilfælde, hvor dette praktisk er muligt.

Dette hovedprincip tilgodeser en rationel varetagelse af provstiets budgetfunktion og funktionen som ligningsmyndighed, ligesom det sikrer, at de udligningsmæssige effekter, der er en følge af de større kommunale enheder, bliver høstet.”

Arbejdsgruppen har i sit arbejde afholdt konsultationer med alle stifterne, herunder også Københavns Stift.

Arbejdsgruppen offentliggjorde sit forslag vedrørende ændring af den kirkelige struktur den 12. december 2006.

Om Københavns Stift foreslår arbejdsgruppen, at antallet af provstier i Københavns Kommune reduceres fra 8 til 7 og på lidt længere sigt 6. Provstiinddelingen er under drøftelse i Københavns Stift. De kort og tabeller der findes i arbejdsgruppens forslag, viser oplægget hertil.

Arbejdsgruppens begrundelse for forslaget om at reducere antallet af provstier i Københavns Kommune er, at sikre ensartede provstistørrelser og bæredygtige enheder, sådan som det er beskrevet i kommissoriet.

Jeg skal herudover bemærke, at der er tale om et forslag, der er sendt i høring.

Høringsfristen udløber den 1. april 2006. Arbejdsgruppen vil hurtigst muligt herefter komme med et endeligt forslag til provstiinddeling.

Når jeg har modtaget arbejdsgruppens endelige forslag, vil jeg oversende det til Folketingets Kirkeudvalg. Herefter vil jeg indbyde til politiske drøftelser af det endelige forslag til provstiinddeling.

 

Med venlig hilsen

 

Bertel Haarder

 

                                                                                          /Karsten Kirk Larsen