Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 4 af 23. marts 2006 fra Folketingets Kirkeudvalg (Alm. del).

 

Spørgsmål:

 

          ”Ministeren bedes oplyse, om anklagemyndigheden og domstolene anser det for en skærpende omstændighed, at hærværk har fundet sted på en kirkegård eller gravplads, og oplyse straf eller domspraksis.”

 

Svar:

 

Efter straffelovens § 80, stk. 1, skal der ved straffens fastsættelse lægges vægt på lovovertrædelsens grovhed og på oplysninger om gerningsmanden. Efter stk. 2 i samme bestemmelse skal der ved vurderingen af lovovertrædelsens grovhed blandt andet tages hensyn til den krænkelse, som lovovertrædelsen har medført.

 

Straffelovens § 81 angiveroplister en række hensyn, som i almindelighed skal indgå som skærpende omstændigheder ved straffastsættelsen.

 

Bl.a. skal det efter Efter § 81, nr.  5, skal det indgå som en skærpende omstændighed, at gerningsmanden har udvist særlig hensynsløshed. Heri ligger, at hensynsløsheden skal række videre end det, der normalt indgår i forbrydelsen. Dette kan efter Justitsministeriets opfattelse for så vidt angår hærværk blandt andet være tilfældet, hvis hærværket er sket på en kirkegård.

 

Efter § 81, nr. 6, i bestemmelsen skal det endvidere iindgå som en skærpende omstændighed, at hvis gerningen har baggrund i andres etniske oprindelse eller tro. Der sigtes til tilfælde, hvor forbrydelsens motiv helt eller delvist kan tilskrives sådanne forhold. Heri ligger, at såfremt Hvis hærværket mod en kirkegård eller gravplads er racistisk er motiveret af aggressioner mod andres trobegrundet i etnisk oprindelse eller tro , vil dette omstolenesåledes  skulle lade dette indgå som en skærpende omstændighed ved straffastsættelsen.

 

Justitsministeriet har ikke umiddelbart mulighed for at oplyse generelt om strafniveauet efter domspraksis, idetda der ikke føres en egentlig statistik særligt over sager om hærværk på kirkegårde.