Kirkeministeriet
Frederiksholms Kanal 21
Postboks 2123
1015 København K
www.km.dk

Telefon  3392 3390
Telefax  3392 3913
e-post    [email protected]

Dokument nr. 299574

Dato: 6. september 2006

 

Folketingets Kirkeudvalg

 

 

Kirkeudvalget har ved brev af 25. august 2006 (KIU alm. del – spørgsmål 19) bedt om min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

”19    Vil ministeren kommentere det, at mennesker, der har bopælspligt, kan komme i økonomisk klemme, når deres husleje uvarslet bliver sat op.”.

 

Svar:

Som jeg har redegjort for i mine svar af dags dato på Kirkeudvalgets spørgsmål 17 og 18, så indeholder tjenesteboligaftalen mellem Finansministeriets og Tjenestemændenes Centralorganisationer en række bestemmelser, der tager hensyn til de tjenestemænd, der bor i tjenestebolig, herunder at vurderingen skal fradrages 30%, forinden boligbidrag kan fastsættes.

Desuden indeholder både tjenesteboligaftalen og Kirkeministeriets tjenesteboligcirkulære bestemmelser, der sikrer tjenestemanden mod uvarslede stigninger i boligbidraget, da stigninger kun kan gennemføres med 3 måneders varsel.

Hvis præstens boligbidrag hidtil har været fastsat på grundlag af skemaleje, og det efter foretagen vurdering uden forbindelse med brugerskifte skal forhøjes med mere end 25%, skal sådan forhøjelse endvidere foretages over 2 år, jf. tjenesteboligcirkulærets § 20.

Det skal også erindres, at præstens boligbidrag aldrig kan overstige 15% af den pågældendes skalaløn.

Jeg er dog bekendt med, at selv om der tages højde for disse begrænsninger af boligbidragets størrelse, så har nyvurderinger af tjenesteboliger i en række tilfælde medført en stor procentuel stigning af boligbidragets størrelse for enkelte præster.

Jeg er derfor ved at undersøge muligheden for – indenfor rammerne af den eksisterende aftale mellem Finansministeriet og Tjenestemændenes Centralorganisationer – at gennemføre sådanne store procentuelle stigninger over længere tid end i dag.

Formålet hermed er, at den berørte præst får længere tid til at indrette sig på det ændrede boligbidrag, således at overgangen i disse situationer opleves som mere lempelig.

 

Med venlig hilsen

 

Bertel Haarder

 

/ Steffen Brunés