Dato:            26. april 2006.

Kontor:         Kommunal sundhed

J.nr.:             2006-1433-266

Sagsbeh.:   hn

Fil-navn:       FT-spm-tobak: FT-spm-12-13-Kirkeudv


Besvarelse af spørgsmål nr. 12 (Alm. del), som Kirkeudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 31. marts 2006

 

Spørgsmål 12:

"Ministeren bedes oversende en liste over hvilke bygninger, anlæg m.m. i folkekirkeligt regi, der bliver omfattet af regeringens udspil om rygeforbud, herunder i hvilket omfang det helt eller delvist vedrører f.eks. selve kirkebygningerne, præsteboliger, præstekontorer, bispegårde, kirkegårdsanlæg med eller uden mandskabsrum, sognegårde og krematorier"

 

Svar:

Den 28. marts 2006 præsenterede jeg på et pressemøde regeringens forslag til fremtidens rygeregler. Forslaget fremsendes samtidig med dette svar til Folketingets Kirkeudvalg.

 

Der er tale om et forslag, der vil danne grundlag for politiske drøftelser. De sundhedspolitiske ordførere er indkaldt til møde i Indenrigs- og Sundhedsministeriet i begyndelsen af maj. Når disse drøftelser er afsluttet, vil der blive udarbejdet et egentligt lovforslag. Lovforslaget planlægges fremsat i Folketinget i begyndelsen af det nye folketingsår.

 

På nuværende tidspunkt er overvejelserne ikke så langt, at der er grundlag for at fremlægge en liste over, hvilke bygninger, anlæg m.m. i folkekirkeligt regi, der vil blive omfattet af det kommende lovforslag. En mulighed kunne være, at de indendørs lokaliteter, der findes i Folkekirkens regi, hvor der er adgang for offentligheden, vil blive omfattet af lovforslaget.

 

Samtidig vil jeg gøre opmærksom på, at det fremgår af regeringens udspil, at den enkelte borgers privatliv skal respekteres. Det betyder bl.a., at beboere på plejehjem, døgninstitutioner m.v., som alle andre selv skal bestemme, om der må ryges eller ikke ryges i deres eget hjem.

 

På samme måde kan der være specielle forhold, der gør sig gældende i præstegårde, der både tjener som private boliger for de pågældende præster og i andre sammenhænge anvendes som møde- eller forsamlingslokaler for menigheden m.v.  Denne problemstilling, og hvad der vil være den mest hensigtsmæssige løsning, vil blive drøftet såvel med ordførerne som med kirkeministeren.

 

 

 

 Spørgsmål 13:

”Med henvisning til regeringens erklæring om rygning på offentlige arbejdspladser m.v.: ”På offentlige arbejdspladser, institutioner m.v. skal det ikke være tilladt at ryge indendørs. Offentlige arbejdspladser omfatter såvel statens arbejdspladser som regionale og kommunale arbejdspladser samt folkekirken”, bedes ministeren oplyse, hvorfor ”folkekirken” betragtes som en offentlig institution.”

 

Svar:

Hensigten med regeringens forslag er, at det offentlige rum skal blive røgfrit. Folkekirken er en offentlig arbejdsplads, hvor mange mennesker færdes og har adgang.