Bilag til forsvarsministerens skrivelse af 9. august 2006 |
(Alm.del.)
|
|
|
Vil regeringen arbejde for, at Internationalt Røde Kors får adgang til irakiske fængsler?
Det er den demokratisk valgte regering i Irak, som har ansvaret for strafferetsplejen i landet, og for, at både reglerne og gennemførelsen af disse er i overensstemmelse med internationale standarder.
FN’s særlige menneskerettighedsprocedurer, herunder bl.a. den særlige torturrapportør, har mulighed for at undersøge forholdene i Irak. Irak har ratificeret FN’s Konvention om Borgerlige og Politiske rettigheder, som bl.a. forbyder tortur, og som giver FN’s Menneskerettighedskomité en vis mulighed for at overvåge menneskerettighedssituationen i landet. Den Internationale Røde Kors Komites ret til at besøge fanger og internerede baseret på Genève-konventionerne gælder som udgangspunkt kun i internationale væbnede konflikter, og er derfor ikke relevant i den aktuelle situation i Irak.
Fra dansk side lægges afgørende vægt på at sikre respekten for menneskerettigheder. Dette er ved flere lejligheder gjort klart over for den irakiske regering, og gælder selvsagt også i forhold til forholdene i de irakiske fængsler.
Den danske regering vil i samarbejde med det internationale samfund fortsat bidrage til en positiv politisk udvikling i Irak. Indsatsen vedrørende menneskerettigheder, demokratisering og retssektorreformer står i den sammenhæng centralt. Der henvises til regeringens Irak-analyse fremlagt i tilknytning til fremsættelsen den 11. maj 2006 af forslag til folketingsbeslutning (B 139) om en videreførelse af et dansk bidrag i Irak til den multinationale sikringsstyrke mv., og til at danske militære styrker stilles til rådighed for FN’s bistandsmission til Irak (UNAMI). I analysen er tillige en beskrivelse af den danske støtte til EU’s støtte til politi og retssektoren, der skal forbedre samspillet mellem dommere, politifolk og ledelsen i fængsler i overensstemmelse med respekten for retsstatsprincipperne og de grundlæggende menneskerettigheder. Regeringen er på den baggrund tilfreds med, at forebyggelse af menneskerettigheds-krænkelser og en fængselsreform er indeholdt i den nationale forsoningsplan, som den irakiske premierminister fremlagde den 25. juni 2006.