Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 30. november 2005 udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 80:
Spørgsmål 80:
â€Af rapporten om effektivisering af fødevare- og veterinærkontrollen, jf. ministerens svar pÃ¥ FLF alm. Del – spm. 58, fremgÃ¥r det, at myndighederne allerede i dag har en risikobaseret kontrol, dvs. at virksomheder, der har en risikabel produktion modtager flere kontrolbesøg pr. Ã¥r. Samtidig har Revisionsenhedens rapport senest for 2004 pÃ¥peget, at man i dag stort set kun nÃ¥r minimumsfrekvensen for kontrolbesøg for henholdsvis 1, samt 2-3 kontrolbesøg pr. Ã¥r. Hvordan kan ministeren garantere høj fødevaresikkerhed ved yderligere reduktion af dette omrÃ¥de?â€
Svar:
Virksomhederne har ansvaret for, at deres fødevarer lever op til lovgivningens krav og dermed er sikre for os forbrugere at spise.
Det er korrekt, at Fødevarestyrelsen allerede i dag har fordelt kontrolaktiviteterne mellem brancherne således, at brancher med produktion får flere tilsyn end brancher, som kun opbevarer og sælger fødevarer. Det sikrer, at der er mest kontrol med virksomheder, hvor den fødevaresikkerhedsmæssige risiko er højst.
Fødevarestyrelsens auditfrekvensvejledning 2006 vil betyde en større fleksibilitet i forhold til kontrollen med den enkelte virksomhed, så det vil blive lettere at flytte tilsyn fra virksomheder med glade til virksomheder med sure smileyer. Og da det tillige ikke er hensigten at sænke det samlede kontrolaktivitetsniveau i 2006 i forhold til 2005, ser jeg ikke grund til at antage, at fødevaresikkerheden forringes i forhold til det nuværende niveau.