Stormgade 2-6 1470 København K T 33 95 13 10 F 33 95 13 11 www.minff.dk [email protected] Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 12. december 2005 Sagsnr.: 438-62 Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 6. oktober 2005 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af fø lgende spørgsmål 8:   Spørgsmål 8: ”Vil ministeren i forlængelse af ministerens besvarelse af samrådsspørgsmål A om salmone lla i kød fra Polen og Ungarn oplyse, hvorfor resultaterne af kontrol hos importører for salmone lla i importeret kød først kan offen  tliggøres til februar 2006, og kan ministeren fremskynde denne proces?” Svar: Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig: ”Fødevarestyrelsen er ved at iværksætte en ordning til offentliggør else af analyseresultater for fore- komsten af salmonella i fersk og dybfrosset fjerkrækød fra kyllinger og høns. Oprindeligt var det he n- sigten, at offentliggørelsen skulle påbegyndes i februar 2006, men styrelsen vil arbejde på, at offen   t- liggø egyndes medio januar 2006. Offentliggørelsen finder sted på baggrund af de undersøgelser, der allerede foretages i dag, dvs. Fød e- varestyrelsens kontrol i forbindelse med indførsel af fødevarer og slagteriernes u  ndersøgelser af dansk producerede fødevarer.  Der iværksættes således ikke nye undersøgelser, men indberetningsproced u- rerne til Fødevarestyrelsen bliver strammet op af hensyn til kvalitetssikri ngen. For at sikre at alle data er tilstede for offentliggørelsen og at indberetning foretages korrekt har  det væ- ret nø dvendigt at ændre: bekendtgørelse nr. 54 af 24. januar 2003 om salmonellose hos fjerkræ og Salmonella i slagt   e- fjerkræ m.m. og
Side 2/2 vejledning  af 20. juli 1998 om kontrol af svine-, okse- og fjerkrækød, indført fra andre EU - lande eller lande uden for samhandelsområdet, for Salmonella Typhimurium DT104, multir e- sistent, som erstattes af cirkulære om kontrol af indførte partier af svine   -, okse- og fjerkrækød for multiresistente Salmonella Typhimurium DT104. Ændringerne trådte i kraft den 2. november     2005. Prøver, der udtages og analyseres efter 2. november 2005, indgår i offentliggørelsen. Prøver, t aget før denne dato, er ikke registreret med data, så de kan anvendes i ordningen. Offentliggørelsesordningen er tilrettelagt således, at fødevarevirkso   mhederne kan undgå offentligg ø- relse af et resultat, hvis de indsender en erklæring til fødevareregionen om, at kødet ikke sælges til d e- tailleddet som fersk eller frosset fjerkrækød, f.eks. ved at sende k   ø Ved at give virksomhederne muligheden for ikke at blive offentliggjort, når der konstateres Salmone l- la i et parti kød, tvinges virksomhederne til at tage stilling til, hvorvidt de vil sende det konkrete parti på det danske marked med offentliggørelse til følge, eller om de vil fjer   ne risikoen for de danske for- brugere ved f.eks. at varmebehandle partiet. For at sikre, at virksomhederne har den tilstrækkelige tid til at udnytte denne mulighed, er det af pra  k- tiske årsager nødvendigt at have en periode på ca. 2 måneder fra prøven udtag es til resultatet offent- liggøres. I denne 2 måneders periode udtages prøven. Den forsendes til Fødevarestyrelsens laborator i- um, hvor den analyseres for salmonella. Hvis analysen er positiv i den første undersøgelse, viderese  n- des prøven til yderligere analy se på Danmarks Fødevareforskning. Resultatet herfra tilbagesendes til fødevareregionen, som forelægger resultatet for virksomheden. Virksomheden har he   refter behov for tid til at overveje, hvorledes man vil reagere på analyseresultatet.” Lars Barfoed                                                                       /Thomas Elvensø