Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

 

 

14. november 2005

 

 

 

 

Sagsnr.: 432-30


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 7. november 2005 (Ad FLF alm. del – bilag 68) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 59: 

 

Spørgsmål 59:

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 3. november 1005 fra Gartneriet Hedegården vedrørende importeret grønsager, jf. FLF alm. del – bilag 68.”

 

Svar:

Gartneriet Hedegården skriver, at fødevaresikkerheden for grøntsager importeret til Danmark, herunder også fra EU lande er yderst kritisabel. Gartneriet anfører, at der i udlandet anvendes pesticider, der ikke er godkendt i Danmark, samt at grøntsager sprøjtet med disse midler sælges i Danmark. Gartneriet beder ministeren om at sørge for, at udenlandske grøntsager, der sælges i Danmark, overholder dansk lovgivning med hensyn til brug af sprøjtemidler, således at grøntsager ikke må sælges i Danmark, hvis de er behandlet med andre sprøjtemidler end danske producenter må bruge.

 

Jeg har forelagt Gartneriets henvendelse for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Godkendelse af pesticider, der ønskes anvendt til behandling af afgrøder, har i mange år været et nationalt anliggende. En godkendelse af et pesticid kræver en forudgående vurdering af indholdet af pesticidrester i fødevarerne. I Danmark er det Fødevarestyrelsen, der fastsætter nationale maksimalgrænseværdier for det enkelte pesticid i de afgrøder, som godkendelsesansøgningen omfatter. Maksimalgrænseværdier (MRLs) sættes ud fra GAP (god landbrugsmæssig praksis), som fastsættes af Danmarks JordbrugsForskning og en sundhedsmæssig vurdering, der udføres af Danmarks Fødevareforskning.

 

Fødevarestyrelsen notificerer den fastsatte nationale MRL til EU Kommissionen. Kommissionen fremsætter i forbindelse med EU’s vurderingsarbejde forslag til en fælles EU-MRL for det pågældende aktivstof, hvorefter medlemslandene bliver enige om en fælles EU-MRL. Indtil dette sker, vil den nationalt fastsatte MRL være den gældende. De gældende MRLs, både nationale og EU fastsatte, er implementeret i pesticidbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 452 af 9. juni 2005).

 

Andre medlemslande i EU kan ligesom Danmark fastsætte nationale MRLs for pesticider, der anvendes i de pågældende lande, og disse pesticider vil i nogle tilfælde være pesticider, der ikke er godkendt i Danmark. Disse afgrøder kan imidlertid fuldt lovligt omsættes i EU og kan derfor også importeres til Danmark.

 

I forbindelse med Fødevarestyrelsens kontrol med pesticider i frugt og grønt vil der lejlighedsvis kunne påvises pesticider, som ikke er godkendt til anvendelse i Danmark, men er godkendt i andre lande. Når Fødevarestyrelsen konstaterer tilstedeværelsen af  pesticidrester i afgrøder, for hvilke der ikke er fastsat hverken dansk eller EU-MRLs, vil mængden og typen af pesticidresten,  blive sundhedsmæssigt vurderet af Danmarks Fødevareforskning i henhold til fødevareforordningens artikel 14[1]. Hvis der findes mængder, der er sundhedsmæssigt uacceptable, vil det pågældende parti blive trukket tilbage fra markedet med de dertil hørende foranstaltninger.

 

Det vil være i strid med EU lovgivningen omkring markedsføringen af pesticider at forbyde import af frugt og grønt, der er behandlet med pesticider med MRL fastsat jf. EU lovgivningen. Derfor kan Danmark ikke påbyde, at der kun importeres frugt og grønt behandlet med pesticider, som er godkendt i Danmark.

 

Det kan oplyses, at Kommissionen er i gang med en stor revision af pesticidlovgivningen for så vidt angår reglerne vedrørende grænseværdier for pesticidrester. Med de kommende regler på pesticidområdet vil der fremover udelukkende være EU-MRLs for alle pesticider brugt i EU. Dette vil betyde en ændring af den af Gartneri Hedegården beskrevne situation, således at frugt og grønt fra alle EU-lande, herunder frugt og grønt fra tredjelande, skal overholde de samme MRLs for samme pesticidanvendelse. Disse regler forventes at være fuldt ud i kraft primo 2007.”

 

 

 

Lars Barfoed

                                                                        /Thomas Elvensø



[1] Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 178/2002 af 28. januar 2002 om generelle principper og krav i fødevarelovgivningen og om procedurer vedrørende fødevaresikkerhed