Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 21. september 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 487:
Spørgsmål 487:
â€Kan ministeren bekræfte, at hvis Danmark effektivt kan fjerne Campylobactor fra danskproduceret fjerkræ, sÃ¥ kan Danmark stille samme krav til importeret fjerkræ?â€
Svar:
Principperne for samhandel med animalske fødevarer er, at hvis produkterne er produceret i overensstemmelse med gældende EU-regler, dvs. på EU-autoriserede virksomheder og i henhold til fællesskabsbestemmelserne, er de frit omsættelige i EU. Så længe der ikke i EU-lovgivningen er fastsat grænseværdier eller krav om frihed for Campylobacter i fødevarer, kan de enkelte medlemslande ikke stille krav herom ved import.
I rapporten ’Dansk særstatus og nye initiativer for Salmonella og Campylobacter i dansk og importeret kød og æg’, som jeg fremlagde i august, er det foreslÃ¥et, at der ved fund af Campylobacter i en fødevare foretages en konkret sundhedsmæssig vurdering af partiet – den sÃ¥kaldte â€case-by-caseâ€-vurdering. Vurderingen foreslÃ¥s foretaget af Danmarks Fødevareforskning, og pÃ¥ baggrund af den afgør Fødevarestyrelsen, om det pÃ¥gældende parti kan sendes pÃ¥ markedet eller skal trækkes tilbage. Afgørelsen træffes ud fra bestemmelserne i artikel 14 i Fødevareforordningen[1].
Det er således ikke muligt for myndighederne at stille specifikke krav til importeret kød om frihed for Campylobacter, men jeg vil gerne gøre opmærksom på, at importørerne har et særligt ansvar i denne forbindelse. Importørerne er ansvarlige for, at de fødevarer, de indfører og markedsfører i Danmark ikke er farlige, og de må via deres egenkontrol sikre sig, at de lever op til dette ansvar. En måde at sikre sig kan være ved at stille krav til leverandørerne.
Lars Barfoed
                                                                                                                   /Thomas Elvensø
[1] Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 178/2002 af 28. januar 2002 om generelle principper og krav i fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet og om procedurer vedrørende fødevaresikkerhed.