Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

København, den

J.nr.:  3052

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 21. september 2006 udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål (FLF Alm. Del)

 

Spørgsmål 482:

Hvis det forudsættes, at strukturudviklingen for størrelsen på malkekvægsbesætninger fortsætter, og der tages udgangspunkt i Kvægdatabasens indberetninger om antallet af besætninger med køer på græs i forhold til besætningsstørrelsen, hvor mange køer vil så komme på græs i henholdsvis år 2015 og 2020.

 

Svar:

Indledningsvis kan jeg oplyse, at det i forbindelse med indberetningerne til kvægdatabasen ikke beskrives, om køerne går på græs eller ej, hvorfor der ikke foreligger sikkert statistisk materiale herom.

 

Jeg kan dog anføre, at det fra organisationen Dansk Kvæg er oplyst, at der for tre år siden er udført en undersøgelse af, hvor stor en andel af køerne der går på græs. Undersøgelsen viste, at det dengang var omkring tre fjerdedele af alle køer i Danmark, der kom på græs. Dansk Kvæg har oplyst, at der i løbet af efteråret 2006 vil blive udført en ny undersøgelse af, hvor stor en andel af malkekøerne, der kommer på græs, hvorefter det vil være muligt at få et mere klart billede af udviklingen igennem de senere år. 

 

Den generelle strukturudvikling i landbruget går i retning af færre og større bedrifter. Således forventer Mælkeudvalget omkring en halvering af antallet af malkekvægbedrifter fra i dag og frem til 2015. Et andet forhold af betydning er, at den almindelige ydelsesfremgang som følge af avlsarbejde og produktionsstyring medfører, at der skal færre køer til for at udfylde mælkekvoten.

 

Videre er der krav om, at alle køer (inkl. ungdyr) fra økologiske bedrifter skal gå på græs. Antallet af økologiske malkekvægsbesætninger udgør 9 %, og antallet af økologiske besætninger har således betydning for, hvor mange køer der kommer på græs.

 

 

Hans Chr. Schmidt

 

                                                                                                        /Rasmus Ørnberg Eriksen