Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

28. september 2006

J. nr.: 3496

 

 

 


 

 


 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 18. september 2006 (FLF alm. del spørgsmål 479) anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Ad spørgsmål 479

Hvilke initiativer vil ministeren tage i forlængelse af, at formanden for Dansk Kvæg i TV Midt Vest den 17. september 2006 citeres for at have sagt, at det er civil ulydighed og på grund af manglende evaluering af tidligere initiativer, at så mange landmænd ifølge rapporten om dyrevelfærd 2005 har brudt reglerne?

 

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har svaret følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Fødevarestyrelsen antager, at det forhold, der tænkes på, er kalves muligheder for at se og røre andre kalve i forbindelse med opstaldning i enkeltbokse. Svaret baseres på denne antagelse.

 

Af § 4, stk. 2 i Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 999 af 14. december 1993 (senere ændret i 1997) om beskyttelse af kalve fremgår, at ”enkeltbokse til kalve må ikke være forsynet med massive vægge, men skal være forsynet med skillevægge med åbninger, der giver kalvene mulighed for at se og røre andre kalve. Dette gælder dog ikke enkeltbokse, der benyttes til isolering af syge eller tilskadekomne dyr.”

 

Ovennævnte bestemmelse er en gennemførsel i dansk ret af dele af artikel 3, stk. 3 i Rådets direktiv 97/2/EF om ændring af direktiv 91/629/EØF om fastsættelse af mindstekrav med hensyn til beskyttelse af kalve. Ændringen af direktivet blev foretaget på baggrund af en rapport fra Den Videnskabelige Komité om kalves velfærd, hvoraf det fremgår, at der er lavet undersøgelser af den velfærdsmæssige og adfærdsmæssige virkning af forskellige grader af isolering af kalve i enkeltbokse. Det konkluderes, at massive skillevægge imellem boksene ikke giver mulighed for tilstrækkelig social kontakt, samt at mangel på social kontakt i de første levemåneder kan medføre, at kalvene bliver socialt inkompetente og klarer sig dårligt ved senere indsættelse i en flok.

 

Konklusionen i EU - rapporten om kalves velfærd medførte en ændring af ordlyden i kalvebeskyttelsesdirektivet og som følge heraf bekendtgørelsen om beskyttelse af kalve. I det hidtidige direktiv var det et krav, at kalve i enkeltbokse skulle kunne se andre kalve. I de gældende bestemmelser skal kalve i enkeltbokse, som nævnt, kunne se og røre andre kalve.

Fødevarestyrelsen kontrollerer reglerne om dyrevelfærd, herunder i besætninger med 10 eller flere kreaturer. I 2005 er der således gennemført 844 velfærdskontrolbesøg i besætninger med kvæg. Såfremt det ved et kontrolbesøg konstateres, at reglerne ikke er overholdt, kan den tilsynsførende indskærpe besætningsejeren indholdet af reglerne, og at reglerne skal overholdes. Kontrolbesøget kan også resultere i, at landmanden anmeldes til politiet for uforsvarlig behandling af dyr. 

 

Fødevarestyrelsen arbejder sammen med erhvervet på udformningen af krav om egenkontrolprogrammer for dyrevelfærd  i besætninger og på at dyrevelfærd skal indgå som en del af sundhedsrådgivningsaftalerne. Disse to initiativer har snitflader, der betyder, at iværksættelsen af dem skal koordineres.

 

Initiativerne indeholder elementer, der har til hensigt at øge producenternes løbende opmærksomhed på dyrevelfærd i besætningen, ikke mindst via egenkontrollen og indarbejdelsen i sundhedsrådgivningsaftalerne.

 

Lovgivningen om dyrevelfærd hører i øvrigt under Justitsministeriets område.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lars Barfoed

 

 

 

 

                                                                                                                                       / Birgit Gottlieb