Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

3. oktober 2006

J. nr.: 3479

 

 

 

 


 

 


 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 31. august 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 478:

 

 

Spørgsmål 478:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 7. september 2006 fra Danmarks Fjerkræavlerforening for Raceavl, Ringkøbing Kredsen vedrørende de restriktioner der er for hold racefjerkræ, jf. FLF alm. del - bilag 637.

 

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Henvendelsen fra Danmarks Fjerkræavlerforening for Raceavl, Ringkøbing Kredsen, indeholder en erklæring, der illustrerer foreningens problemer set i lyset af fugleinfluenzaen.

 

Fødevarestyrelsen har udstedt en ny bekendtgørelse om forebyggende foranstaltninger mod aviær influenza den 14. september 2006. Bekendtgørelsen nr. 941 af 14. september 2006 om forebyggende foranstaltninger mod aviær influenza sondrer ikke mellem hobbyfjerkræ og erhvervsfjerkræ. Dette skyldes bl.a., at forårets udbrud i Hundslev på Fyn viste, at hobbybesætninger kan blive smittet med fugleinfluenza. En sondring mellem hobby- og erhvervsfjerkræ ville ellers betyde, at en hobbybesætning og en erhvervsbesætning med fjerkræhold på samme størrelse vil skulle behandles forskelligt, selvom der ud fra et epidemiologisk synspunkt hverken er større eller mindre risiko for smitte med fugleinfluenza.

 

Hertil kommer, at de kommissionsbeslutninger, som implementeres ved bekendtgørelsen, ikke sondrer mellem hobby- og erhvervsfjerkræ. Det er således de samme restriktioner, som iværksættes, uanset at et udbrud er konstateret i en hobby- eller erhvervsbesætning. Erfaringerne fra forårets udbrud på Fyn viser imidlertid, at et udbrud i en hobbybesætning får store økonomiske konsekvenser for erhvervet.

 

Bekendtgørelsen har tre risikoniveauer, hvortil der gælder forskellige restriktioner. Niveauerne kan fastsættes regionalt. Formålet med forskellige risikoniveauer er, at restriktionerne tilpasses det gældende risikoniveau.

 

Niveauinddelingen er som følger. Lavt risikoniveau er uden for trækperioderne, eller hvor der ikke er konstateret fund eller udbrud af fugleinfluenza. Middel risikoniveau forekommer i trækperioderne, eller når der er konstateret fund eller udbrud af fugleinfluenza i et defineret område. Herudover har Fødevarestyrelsen mulighed for konkret at skønne, hvorvidt niveauet kan betragtes som lavt eller forhøjet. Højt risikoniveau er indenfor de zoner eller områder, som styrelsen opretter i forbindelse med fund eller udbrud af fugleinfluenza.

 

I lavt risikoniveau kan fjerkræ og andre fugle i fangenskab gå ude uden netoverdækning. Foder og vand skal dog være under fast tag eller indendørs, således at vilde fugle ikke tiltrækkes. Der kan afholdes udstillinger m.v. af fjerkræ og andre fugle i fangenskab. Gæs og ænder kan dog ikke udstilles sammen med andet fjerkræ eller andre fugle i fangenskab. Der kan afholdes udstillinger m.v. udelukkende med gæs og ænder.

 

For at tilgodese hobbyavlere kan fjerkræ og andre fugle i fangenskab fortsat gå ude i middel risikoniveau, så længe de går i en overdækket indhegning. Overdækningen kan enten være et fast tag eller et net. Bekendtgørelsen stiller først krav om indelukning af fjerkræ og andre fugle i fangenskab i højt risikoniveau.

 

Den nye bekendtgørelse åbner ligeledes op for, at til trods for, at hele eller dele af landet er i middel risikoniveau, kan fødevareregionen efter en konkret risikovurdering tillade udstillinger m.v. af fjerkræ og andre fugle i fangenskab. Det er Fødevarestyrelsen opfattelse, at der kan gives en tilladelse, hvis der er fuld sporbarhed for det udstillede fjerkræ eller fugle i fangenskab. Fødevarestyrelsen skal dog bemærke, at enhver samling af husdyr med henblik på fremstilling, præsentation, bedømmelse, præmiering, vurdering, kåring eller lignende eller med henblik på omsætning skal anmeldes til fødevareregionen senest 3 uger før afholdelse af samlingen, jf. § 2 i bekendtgørelse nr. 185 af 20. marts 2000 om dyrskuer, udstillinger og lignende samlinger af husdyr. Anmeldepligten er uafhængig af en eventuel smitterisiko.”

 

 

 

 

 

 

 

Lars Barfoed

 

 

 

                                                                                                                               / Birgit Gottlieb           Â