Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

J.nr.: 3311

19. september 2006

 

 

/

 

 

 

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 24. august 2006 (FLF alm. del spørgsmål nr. 448-449) anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål 449:

 

 

 

Spørgsmål 449:

”Vil ministeren præcisere, hvilket niveau af salmonellaforekomst, som Danmark skal opnå, for at få samme muligheder for at indføre en særordning om forbud mod salmonella, som Finland og Sverige har?”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg henholder mig:

 

”Efter hygiejneforordningen for animalske fødevarer kan medlemslande og regioner søge om særstatus på linje med Sverige og Finland. Forordningens krav er, at medlemslandet har et kontrolprogram, der er anerkendt som ligestillet med de svenske og finske programmer. En dansk ansøgning om særstatus skal behandles i en forskriftkomitéprocedure. I meget korte træk indebærer det, at Kommissionen skal fremlægge et forslag om dansk særstatus for Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed, hvor forslaget kan vedtages med kvalificeret flertal.

 

Forordningen stiller altså kun krav til kontrolprogrammet, men ikke til ansøgerlandets niveau for salmonellaforekomst. På baggrund af erfaringer fra lignende sager, bl.a. arbejdet under Nordisk Ministerråd om en ensretning af programmerne og en sag vedrørende særstatus for et svineslagteri på Bornholm, er det imidlertid vurderingen, at det kun er realistisk at opnå støtte fra de øvrige medlemslande, hvis Danmark har en salmonellaforekomst, der er på niveau med det svenske og finske niveau.


I rapporten om dansk særstatus og nye initiativer for Salmonella og Campylobacter i dansk og importeret kød, som blev færdiggjort i august 2006, vurderes det, at det er realistisk at opnå dansk særstatus for slagtekyllinger, fordi Danmark har en konstant meget lav forekomst af Salmonella i slagtekyllinger. Det vil dog være behov for justeringer i de danske kontrolprogrammer.

 

Tilsvarende konkluderer rapporten, at det vil være realistisk at opnå særstatus vedrørende konsum­æg. Da Kommissionen har fremlagt et forslag, der begrænser handelen med salmonellainficerede æg, anbefales det at afvente udfaldet af dette forslag. Hvis det ikke vedtages eller det ændres væsentligt, anbefaler rapporten, at Danmark også søger særstatus vedrørende konsumæg.”

 

  

 

 

 

Lars Barfoed

 

 

/Maria Krohn