Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

15. august 2006

J. nr.: 2168

 

/

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 6. juli 2006 (Ad FLF alm. del) anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål 440, stillet efter ønske fra Mette Gjerskov (S):

 

 

Spørgsmål 440:

”Vil ministeren redegøre for det seneste udbrud af fugleinfluenza, H5, i en nordjysk besætning med vildtopdræt, og herunder oplyse om ministeren finder det problematisk, at ænderne ikke har været underlagt de samme regler om overdækning som hobbyfjerkræ?”:

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Den 5. juli 2006 meddelte Danmarks Fødevareforskning Fødevarestyrelsen, at der var påvist lavpatogen fugleinfluenza subtype H5 i prøver fra gråænder fra en erhvervsbesætning med vildtopdræt i Nordjylland. Prøverne var indsendt i forbindelse med den rutinemæssige overvågning for fugleinfluenza. Ejeren af besætningen blev underrettet af Fødevareregion Nord og samme eftermiddag aflagde fødevareregionen besøg i besætningen. Besætningen blev sat under offentligt tilsyn, afspærret og der blev oprettet en 1 km. spærrezone omkring besætningen. Fødevareregionen forsøgte ved besøget at klarlægge antal og arter af fjerkræ og fugle i besætningen og få oplysninger om kontakter mhp. smittesporing. Dette blev dog vanskeliggjort pga. besætningsejerens manglende samarbejdsvilje. Udover vildtopdræt i besætningen var der også tamænder, eksotiske ænder, gæs, høns, eksotiske fuglearter og et rugeri på ejendommen.

 

Besætningen blev aflivet i de efterfølgende dage, men bekæmpelsesarbejdet blev forlænget, da besætningsejeren efter nogle dage oplyste, at han også ejede dyr på andre lokaliteter i ”den fri natur”. Ud fra den måde de udsatte dyr blev holdt på og besætningsejerens færden mellem det inficerede besætningsområde og de andre lokaliteter, herunder en nærliggende mose, betragtede fødevareregionen lokaliteterne som kontaktbesætninger. Disse blev derfor sat under offentligt tilsyn, og der blev udtaget prøver som viste, at ænderne i mosen var inficerede. Aflivningen af ænder og fasaner i mosen var meget vanskelig, da der er tale om en meget lang mose med svært tilgængeligt terræn, men dette arbejde blev afsluttet den 4. august 2006.

 

Alle de dyr, som fødevareregionen har kendskab til nu, er blevet aflivet og rengøring og desinfektion af de inficerede områder pågår.

 

 

Under bekæmpelsesarbejdet har såvel fødevareregionen som andre involverede myndigheder, særligt Skov og Naturstyrelsen, konstateret mulige overtrædelser af gældende lovgivning, hvorfor der er foretaget flere anmeldelser til politiet. Besætningsejer er desuden allerede tidligere i år anmeldt til politiet af fødevareregionen for overtrædelser af bestemmelser i bekendtgørelse om forebyggende foranstaltninger mod aviær influenza samt for overtrædelse af en bestemmelse i bekendtgørelse om opdræt af fjervildt.

 

Regler for overdækning af erhvervsfjerkræ og hobbyfjerkræ er reguleret i bekendtgørelse nr. 106 af 23. februar 2006 om forebyggende foranstaltninger mod aviær influenza med senere ændringer. Regler for overdækning af gråænder er reguleret i bekendtgørelse nr. 33 af 23. januar 2006 om opdræt af fjervildt med senere ændringer. Der er således ikke tale om, at ænderne og øvrigt fjerkræ og fugle i den nordjyske besætning ikke har været omfattet af reglerne om overdækning, men snarere et spørgsmål om, hvorvidt besætningsejeren har overholdt gældende lovgivning på området.

 

Specifikt for hold af gråænder er der krav om, at avlsænder skal være netoverdækket i trækperioderne. Der er kun krav om at grå-ællinger skal være netoverdækket, hvis de går i samme løbegård som avlsænderne. Dog skal både avlsænder og grå-ællinger, ligesom hobbyfjerkræ, fodres og vandes under fast tag. Begrundelsen for kun at kræve avlsænderne netoverdækket og ikke grå-ællingerne er, at de vilde fugle bliver tiltrukket af avlsænder med henblik på parring. Grå-ællinger holdes, til forskel fra hobbyfjerkræ, kun i besætningen i meget kort tid, da de allerede fra 2-3 ugers alderen kan udsættes i naturen. Der er desuden krav om, at opdrættede grå-ællinger ikke må indsættes i andre besætninger, og at der fra det første, midterste og sidste hold ællinger skal udtages prøver til undersøgelse for fugleinfluenza”.

 

 

 

 

 

 

Lars Barfoed

 

 

 

                                                                                                           / Birgit Gottlieb