Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

Den 30. juni 2006

J. nr.: 2022

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har ved skrivelse af 26. juni 2006 ( FLF – alm. del spørgsmål 434 og 435 ) anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 434:

” Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra Center for Biodiversitet, Heine Refsing, om et kaotisk forløb i forbindelse med en ny bekendtgørelse om fugleinfluenza, jf. FLF alm. del – bilag 542 og herunder kommentere de spørgsmål, der rejses i henvendelsen.”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

 

”Fødevarestyrelsen kan oplyse, at der ikke er fastsat nærmere regler for regeludstedende myndigheders høringer over administrative forskrifter, herunder høringsfristers varighed.

 

Efter styrelsens opfattelse må en offentlig høring ses som et led i bestræbelserne på at forbedre lovkvaliteten og skabe åbenhed om lovgivningsprocessen. Tidsmæssige grunde kan dog være til hinder for, at en administrativ forskrift sendes i høring. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis formålet med at udstede en forskrift er at bekæmpe et sygdomsudbrud.

 

Styrelsen udsendte den 21. juni 2006 udkastet til ny bekendtgørelse om forebyggende foranstaltninger mod aviær influenza i høring med en kort svarfrist, der var fastsat til den 28. juni 2006, kl. 12. Høringsbrevet blev sendt elektronisk til en bred kreds af interessenter, herunder til Center for Biodiversitet v/Heine Refsing.

 

I høringsbrevet redegjorde styrelsen overordnet for hensynene bag de foreslåede regler og oplyste samtidig, at den korte svarfrist var begrundet i, at de foreslåede regler påtænktes sat i kraft den 1. juli 2006.

 

Baggrunden herfor var et ønske om i forbindelse med ophævelsen af de restriktioner, som har været gældende på Nordfyn efter udbruddene i maj af henholdsvis højpatogen aviær influenza i en hobbybesætning og lavpatogen aviær influenza i en erhvervsbesætning, at få ændret de nu gældende forebyggende foranstaltninger, jf. bekendtgørelse nr. 106 af 23. februar 2005 om forebyggende foranstaltninger mod aviær influenza.

 

Disse foranstaltninger, som bl.a. indebærer, at erhvervsfjerkræ kun må holdes inden døre, og at hobbyfjerkræ skal være overdækket med net, hvis de holdes udendørs, vil efter en aktuelle risikovurdering ikke længere være relevante, når de fynske zoner ophæves, men må forventes på ny at blive aktuelle i forbindelse med trækperioden til efteråret.

 

Sigtet med den foreslåede bekendtgørelse var derfor at indføre forskellige niveauer for forebyggende foranstaltninger tilpasset det konkrete risikoniveau, således at bl.a. hobbyfjerkræ kun skal være under net i forbindelse med trækperioder, ved udbrud, eller når styrelsen i øvrigt skønner, at risikoen er forhøjet, f.eks. ved udbrud i et af vore nabolande. Endvidere ville de nye regler give bl.a. økologiske fjerkræbesætninger mulighed for at blive holdt i det fri under net i disse situationer. Samtidig var det hensigten, at de nye regler skulle gøre det mere forudsigeligt og forståeligt for den enkelte ejer af fjerkræ, hvornår og hvorfor der pålægges restriktioner i visse situationer, og dermed sikre bedre mulighed for at planlægge og gennemføre udstillinger samt forudse, i hvilke perioder fjerkræ kan tillades gående frit i haver m.v.

 

Høringsbrevet og bekendtgørelsesudkastet blev samtidig offentliggjort på Høringsportalen, som er en statslig portal, der drives af IT- og Telestyrelsen, og som giver borgere, virksomheder og andre interesserede én digital indgang til alle ministeriernes høringer over lovforslag, bekendtgørelser mv.

 

Som følge af Høringsportalens overgang til en anden edb-platform blev styrelsens høring beklageligvis slettet den 22. juni 2006 uden samtidig at være lagt ud på den nye platform. Dette skete imidlertid den 26. juni 2006 efter, at styrelsen var blevet opmærksom herpå.

 

Det har således ikke på noget tidspunkt været hensigten at tilbagekalde den iværksatte høring, hvilket styrelsen da også har meddelt Helge Refsing ved e-mail af 23. juni 2006.

 

Styrelsen er naturligvis helt enig i, at det er af betydning, at det konkrete bekendtgørelsesudkast kommenteres af en bred kreds af interessenter, herunder hobbyholdere. Høringen blev iværksat med dette formål for øje, og det har på ingen måde været styrelsens hensigt at vanskeliggøre varetagelsen af dette hensyn.”

 

 

Det er nu besluttet at behandle ophævelse af de nugældende restriktioner uafhængigt af de foreslåede langsigtede regler om forebyggende foranstaltninger mod aviær influenza.

 

Der vil nu blive arbejdet videre med den foreslåede bekendtgørelse i lyset af de indkomne høringssvar, og jeg vil i den forbindelse inddrage partiernes ordfører, inden jeg træffer afgørelse om bekendtgørelsens endelige indhold, så den kan træde i kraft senest til efteråret.

 

 

 

 

 

 

 

Lars Barfoed

 

 

 

 

/Birgit Gottlieb