Den 17. juli 2006
|
|
|
|
Sagsnr.: 2011 |
|
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 23. juni 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 421:
Spørgsmål 421:
â€Vil ministeren i forlængelse af ministerens besvarelse af samrÃ¥dsspørgsmÃ¥l FLF alm. del – samrÃ¥dsspm. BQ og BR om campylobacter-inficeret fjerkræ oplyse, hvilke krav, der stilles fra detailhandlen og importører til campylobacter-niveauet i det kød de sælger?â€
Svar:
Indledningsvis vil jeg gerne gøre det klart, at der hverken i EU eller i Danmark er krav i lovgivningen om, at der ikke mÃ¥ være Campylobacter i fersk kød. Der kan derfor heller ikke stilles krav om, at importeret kød er fri for Campylobacter. Som det er nu, er det op til detailhandlen og importørerne selv at stille krav til deres leverandører om indholdet af Campylobacter i de fødevarer, der leveres.Â
Â
Fødevarestyrelsen har oplyst mig, at Danpo og COOP Danmark lancerede salget af en anprist â€Campylobacter-fri †frossen kylling i Ã¥r 2000. En tilsvarende â€Campylobacter-fri†fersk kølet kylling er forsøgt markedsført i 2003, men salget er ophørt igen. Den frosne â€Campylobacter-fri†kylling findes dog stadig i handlen.
Anprisningen â€Campylobacter-fri†er baseret pÃ¥ test af flokkene før slagtning og intensiv kontrol af partierne pÃ¥ slagteriet. Mærkningsordningen er frivillig.
Til sidst vil jeg henvise til, at jeg som bekendt har nedsat en arbejdsgruppe, der skal pege på nye initiativer i indsatsen mod både Campylobacter og Salmonella. Detailhandlen såvel som importørerne er repræsenteret i denne arbejdsgruppe. Muligheder og initiativer i detail- og importørleddet overfor Campylobacter problematikken vil også blive drøftet i denne gruppe.
Â
Lars Barfoed
                                                                                                                   /Thomas Elvensø