Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 23. juni 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 420:
Spørgsmål 420:
â€Hvad kan ministeren i forlængelse af ministerens besvarelse af samrÃ¥dsspørgsmÃ¥l FLF alm. del – samrÃ¥dsspm. BQ og BR om campylobacter-inficeret fjerkræ oplyse om sammenhængen mellem belægningsgrad, besætningsstørrelse og niveauet for campylobacter-inficering af fjerkræ?â€
Svar:
Det er Danmarks Fødevareforskning, der har ekspertisen omkring sammenhænge mellem belægningsgrad, besætningsstørrelse og forekomst af Campylobacter. Jeg kan derfor henvise til den indhentede udtalelse fra Danmarks Fødevareforskning:
â€Fjerkræ inficeres meget nemt med Campylobacter-bakterier, der findes udbredt bÃ¥de blandt tamme og vilde fugle. Indsatsen mod Campylobacter i den danske fjerkræproduktion er derfor fokuseret pÃ¥ at bryde kontakten mellem fjerkræ og det omgivende miljø.
Der foreligger ingen videnskabelig dokumentation for, at belægningsgraden har sammenhæng med niveauet for Campylobacter-infektion hos fjerkræ; den afgørende faktor for smitte af fjerkræ er kontakt til det omgivende miljø/indslæbning af smitte fra det omgivende miljø, hvilket illustreres af, at f.eks. økologiske slagtekyllinger har en højere forekomst af Campylobacter pÃ¥ trods af en lavere belægningsÂgrad.
Der foreligger heller ingen videnskabelig dokumentation for, at besætningsstørrelsen (forstÃ¥et som flere dyr/flere huse pÃ¥ samme farm) har indflydelse pÃ¥ niveauet for Campylobacter-infektion hos fjerkræ.â€
Lars Barfoed
                                                                                                                   /Thomas Elvensø