Fødevarestyrelsen

12. juni 2006

J. nr. 2006-

 

 

                                                          Det talte ord gælder

 

 

Tale til samråd d. 14. juni 2006 i Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri om spørgsmål BS

 

 

Spørgsmål BS: Vil ministeren redegøre for udbruddet af fugleinfluenzavirus, H5, i en erhvervsbesætning med vildtopdræt i Tommerup, og herunder redegøre for om udbruddet giver anledning til en revision af bestemmelserne for vildtopdræt?

 

 

 

Indledning

Udvalget har bedt mig redegøre for udbruddet af fugleinfluenza  - lavpatogen H5N2 - i en besætning med fjervildt ved Tommerup på Fyn. Jeg vil også komme ind på overvågningsreglerne for fugleinfluenza for fjervildt besætninger.

 

Redegørelse                                Jeg kan oplyse, at gråællinger fra besætningen i Tommerup blev undersøgt for fugleinfluenza i forbindelse med rutineovervågningsprogrammet, der er en del af den danske handlingsplan mod fugleinfluenza.

 

Generelt om overvågningsprogrammet

Formålet med overvågningsprogrammet er at afdække om der er forekomst af såvel høj- som lavpatogen fugleinfluenza i fjerkræbesætninger. Overvågningsprogrammet sikrer, at der foretages rutinemæssig og målrettet undersøgelse for fugleinfluenza i fjerkræbesætninger, herunder også i fjervildt besætninger. I Danmark har der været gennemført overvågning for fugleinfluenza siden 2002. Overvågningsprogrammet er et EU koordineret program. Overvågningsprogrammet er hvert år justeret på baggrund af de indhøstede erfaringer. I 2006 skal der således fire gange årligt gennemføres en risikobaseret overvågning for fugleinfluenza i alle erhvervsmæssige udegående fjerkræhold og i indendørs flokke i kystnære områder, i flokke med ænder og gæs og i fjerkræhold hvorfra der sælges fugle. Overvågningen omfatter forældre- og bedsteforældredyr til slagtekyllinger og æglæggende høner, unge høner inden de går i æglægning, udegående slagtekyllinger, økologiske og fritgående høns, slagtekalkuner, slagteænder, slagtegæs og besætninger hos fjerkræhandelsmænd samt indendørs fjerkræ i kystnære områder.

 

Yderligere er der også overvågning i vilde fugle. Denne er delt i en passiv overvågning, hvor der undersøges fundne døde fugle samt en aktiv overvågning, hvor der indsamles gødningsprøver fra forskellige fuglearter i udpegede risikoområder. Danmarks Miljøundersøgelser står for indsamling af vildfugleprøverne.

 

Alle prøver analyseres på Danmarks Fødevareforsknings laboratorium, som er dansk referencelaboratorium for fugleinfluenza.

 

Besætningen i Tommerup          Der var ingen kliniske tegn på sygdom hos dyrene i besætningen. Fundet af lavpatogen fugleinfluenza i besætningen skete ved undersøgelse af de prøver, som besætningen er pålagt at skulle tage i forbindelse med overvågningsprogrammet.

 

Besætninger med fjervildt skal således rutinemæssigt undersøges for fugleinfluenza fire gange i en produktionssæson. Derudover må en fjervildt rugeri virksomhed kun modtage rugeæg fra besætninger, der indenfor de sidste tre måneder er undersøgt for fugleinfluenza med negativt resultat.

 

Prøverne fra gråællingerne blev undersøgt hos Danmarks Fødevareforskning. Den 2. juni viste undersøgelsesresultaterne, at det var lavpatogen type H5 fugleinfluenza. Det er oplyat i går, at det var en N2 og ikke N1, som vi ellers har fundet for tiden.

 

Der er tre leverandører af rugeæg til besætningen. Disse tre leverandørbesætninger er alle undersøgt for fugleinfluenza med negativt resultat.

 

Da det er en lavpatogen type fugleinfluenza, skal der ikke oprettes beskyttelses- og overvågningszoner på henholdsvis 3 og 10 km. Udbruddet medfører kun, at der er oprettet en 1 km spærrezone omkring besætningen. Indenfor spærrezonen er der visse restriktioner for fjerkræbesætninger. Det drejer sig bland andet om, at erhvervsfjerkræ besætninger skal undersøges for fugleinfluenza, at flytning af fjerkræ og andre fugle i fangeskab samt æg er forbudt medmindre særlige tilladelse er givet. I det aktuelle tilfælde er der ingen erhvervsfjerkræbesætninger i spærrezonen.

 

Ejeren af besætningen har overholdt de gældende regler for at mindske risikoen for fugleinfluenza, herunder sikret at vilde fugle ikke kommer i kontakt med foder og vand, der er tiltænkt de opdrættede fuglene. Dyrene på besætningen har gået inde, undtagen gråællingerne, hvilket er lovligt i henhold til gældende regler.

 

Ikke behov for revision af bestemmelser

Der er særlige regler til sikring mod at gråænder bliver smittet med fugleinfluenza. Risikoen for at opdrættede gråænder får fugleinfluenza er knyttet til avlssæsonen. Derfor er der stillet krav om at avlsgråænder holdes under net i trækperioden. Da det kun er avlsgråænder, der tiltrækker vilde ænder, er der kun krav om at avlsgråænder holdes under net i trækperioden, mens der ikke er tilsvarende krav for gråællinger.

 

Gråællinger skal fra 2 ugers alderen have adgang til vand i bassiner. Der er krav til bassinernes udformning og rengøring samt til skiftning af vandet. 

 

Gråællinger færdes på store arealer, der skal kunne udvides løbende, som dyrene bliver ældre, og gråællinger sættes typisk ud i naturen allerede ved ca. 3-ugers alderen.

 

 

Fødevarestyrelsen har i forbindelse med overvågningsprogrammet for fugleinfluenza krav om, at gråællinger undersøges tre gange i produktionsperioden. Det drejer sig om det første, det midterste og det sidste hold gråællinger. Hver gang indsendes der 10 døde ællinger til undersøgelse hos Danmarks Fødevareforskning. Hermed sikres det, at eventuel tilstedeværelse af fugleinfluenza i besætningen findes, så der ikke sættes inficerede gråænder ud i den vilde fauna.

 

De pågældende regler vurderes af Fødevarestyrelsen til at være tilstrækkelige, til at fange en eventuel forekomst af fugleinfluenzavirus i fjervildtbesætninger. Reglerne er for indeværende de strengeste i EU.

 

Afslutningsvis kan jeg oplyse, at udbruddet af lavpatogen fugleinfluenza i besætningen i Tommerup ikke umiddelbart giver anledning til en ændring af de gældende regler for opdræt af fjervildt, der vedrører sikring mod forekomst af fugleinfluenza i opdræts besætninger med fjervildt. Reglerne tilgodeser i øvrigt også aspekter vedrørende dyrevelfærd.

 

Jeg kan dog oplyse, at Fødevarestyrelsen vedvarende er opmærksom på at overvåge regelsættet, der angår fjervildt.