Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

Den 20. juni 2006

J. nr.: 1858

 

 


 

 


Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har ved skrivelse af 15. juni 2006 (FLF alm. del spørgsmål 411 og 412) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 411:

Ministeren bedes oplyse om udkast til bekendtgørelse vedr. risiko baseret sundhedsrådgivning i kvægbesætninger, er ændret efter fremlæggelsen for Fødevareudvalget?

 

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

” Udkastet til bekendtgørelse om Risikobaseret Sundhedsrådgivning i kvægbesætninger er fuldstændigt baseret på de principper, der blev fremlagt i power-point præsentation ved den tekniske gennemgang for Fødevareudvalget den 26. april 2006. Høringsperioden er imidlertid ikke udløbet, og der er således ikke taget stilling til den endelige udformning af bekendtgørelsen.  

 

Fødevarestyrelsen er ved at igangsætte et projekt med det formål at tilvejebringe mulighed for at inddele kvægbesætninger efter sundhedsniveau, antibiotikaforbrug og dyrevelfærd, således at kvægbesætninger med højeste sundhedsniveau, bedste dyrevelfærd og laveste antibiotikaforbrug får færre rådgivningsbesøg end besætninger med stor sygelighed, ringe dyrevelfærd og højt antibiotikaforbrug.

 

Projektet indledes i august 2006 i samarbejde med Colorado State University, der foretog den videnskabelige vurdering af  pilotprojektet om Ny Sundhedsrådgivning. Krumtappen vil være indsamling og bearbejdelse af data for sundhed, medicin og velfærd med henblik på at skabe et videnskabeligt validt grundlag for inddeling af besætninger i 3 niveauer efter sundhed, velfærd og medicinforbrug. Denne inddeling forudsætter et længerevarende kendskab til en besætning, før det er muligt at klassificere den enkelte besætning bl.a. som følge af årstidsvariation af sygdomsforekomst.

 

Projektet forventes afsluttet ultimo 2007, hvorefter der vil blive taget stilling til mulighed for at indføre en mere dynamisk model for sundhedsrådgivning med belønning af veldrevne kvægbesætninger.”

 

 

 

 

Lars Barfoed

 

                                                                                                                          /Birgit Gottlieb