Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

Den 12. juli 2006

 

 

 

 

 

 

Sagsnr.: 1871

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 15. juni 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 407:

 

Spørgsmål 407:

”Ministeren bedes redegøre for kravene til handel med fjerkrækød, herunder redegøre for, hvilke kontrolmuligheder der er for at undgå, at der importeres fjerkrækød med salmonella.”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen og skal henholde mig til styrelsens oplysninger :

 

”Samhandel:

Grænsekontrollen med animalske fødevarer, herunder fjerkrækød, som ankommer fra andre EU-lande, blev afskaffet ved iværksættelsen af det indre marked den 1. januar 1993. Ansvaret for, at fødevarerne opfylder fællesskabslovgivningen, ligger hos oprindelsesvirksomheden.

 

Animalske fødevarer, som er fremstillet i overensstemmelse med fællesskabslovgivningen, og som er identifikationsmærkede eller sundhedsmærkede i henhold til fællesskabsreglerne, kan frit transporteres fra en samhandelsgodkendt virksomhed i et EU-land til en modtagevirksomhed i et andet EU-land.

 

Når fødevarerne ankommer til bestemmelsesstedet foretager modtagevirksomheden en kontrol af bl.a. fødevarernes identifikations- eller sundhedsmærkning. Myndighederne ved modtagevirksomheden kan foretage ikke-diskriminerende stikprøvekontrol.

 

Import fra tredjelande:

Fjerkrækød må kun importeres fra tredjelande, som er særligt godkendte hertil af EU. Fjerkrækødet skal stamme fra slagterier, opskæringsvirksomheder og frysehuse, der ligeledes er godkendte af EU. Ved importen til EU skal fjerkrækødet være ledsaget af et EU-godkendt veterinærcertifikat.

 

Når et parti fjerkrækød ankommer til EU, skal partiet og det ledsagende certifikat underkastes veterinærkontrol ved et godkendt veterinært grænsekontrolsted, hvor det undersøges, om kødet stammer fra en EU-godkendt virksomhed i et EU-godkendt tredjeland, om det ledsagende certifikat opfylder reglerne herfor, og om kødet er egnet til menneskeføde og kan indføres til fri omsætning i EU. Forud for ankomsten til EU skal importøren forhåndsanmelde partiet til veterinærkontrol.”

 

For så vidt angår de kontrolmuligheder, der er for at undgå, at der importeres fjerkrækød med Salmonella, skal jeg henvise til min besvarelse af § 20 spørgsmål S 5472.

 

 

 

Lars Barfoed

                                                                                                                     /Thomas Elvensø