Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri

 

København, den 29. juni 2006

Sagsnr. 1874/217707

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 15. juni 2006 (FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 404:

 

"Ministeren bedes tilsende udvalget et notat, hvori der redegøres for:

-         fordele og ulemper ved brug af bomtrawl og bundtrawl

-         discard ved disse fangstmetoder

-         ressourceforbruget ved disse fangstmetoder

Endvidere bedes ministeren redegøre for, om han vil iværksætte forskning på området.”

 

Svar:

 

   ./.      For så vidt angår spørgsmålet om fordele og ulemper ved brug af bomtrawl og bundskovltrawl og discard ved disse fangstmetoder skal jeg henvise til vedlagte notat af 28. juni 2006 fra Danmarks Fiskeriundersøgelser, som jeg henholder mig til.

 

Det bemærkes supplerende, at effekten på havmiljøet ved fiskeri med bomtrawl og skovltrawl er beskrevet i notat af 26. juni 2006 fra Danmarks Fiskeriundersøgelser, jf. besvarelsen af FLF spørgsmål 414 fra Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

 

./.       Med hensyn til ressourceforbruget vedlægges notat af 27. juni 2006 fra Fødevareøkonomisk    Institut, som jeg henholder mig til.

 

De vigtigste bomtrawlsnationer er Holland, Belgien og Storbritannien. Det danske fiskeri med bomtrawl er begrænset og ikke repræsentativt for de øvrige landes fiskeri. I relation til vurdering af effekten af bomtrawlsfiskeri er det derfor afgørende, at der er informationer fra disse lande på området. Jeg vurderer derfor, at danske undersøgelser ikke vil kunne bidrage med afgørende ny viden, og at det vil være bedre at anvende danske forskningsmidler på områder, der har direkte betydning for dansk fiskeri. At vi ikke har direkte forskning i bomtrawl betyder ikke, at danske forskere ikke følger området. Danmarks Fiskeriundersøgelser (DFU) deltager i mange forskellige internationale videnskabelige fora, herunder i Det Internationale Havundersøgelsesråds (ICES) som er ansvarlig for bestandsvurdering og biologisk rådgivning for det Nordatlantiske område og Østersøen. DFU deltager således aktivt i det internationale arbejde med at analysere betydningen af bomtrawlsfiskeri.

 

For så vidt angår forskning i relation til skovlbundtrawl og andre trukne redskaber foregår der en betydelig forskning i Danmark. Vi har i de senere år især prioriteret forskning i udvikling af mere skånsomme og selektive redskaber. Eksempler er udvikling af en skånsom muslingskraber, mere selektive jomfruhummer trawl, mere selektive trawl ved anvendelse af paneler med firkantmasker, og metoder der gør det muligt at direkte at beregne selektiviteten i et redskab.

 

 

 

Hans Chr. Schmidt

 

 

 

/Birgitte Riber Rasmussen