Folketingets Udvalg for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri

 

København, den 8. november 2005

Sagsnr. 1874/157912

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 27. oktober 2005 (FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 40:

"Vil ministeren belyse samtlige de økonomiske konsekvenser af Fiskeriaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti, jf. FLF alm. del – bilag 50, for de medlemmer af Danmarks Fiskeriforening, der har deltaget i forhandlingerne om den ny fiskeriregulering?

 

Svar:

De politiske forhandlinger mellem regeringen og Folketingets partier vedrørende Ny Regulering tog udgangspunkt i rapporten af 8. juli 2005 fra arbejdsgruppen om en ny regulering af det demersale fiskeri. Danmarks Fiskeriforening var repræsenteret i arbejdsgruppen, men deltog ikke i de politiske forhandlinger.

Fiskeriaftalen mellem Regeringen og Dansk Folkeparti adskiller sig på en række områder væsentligt fra arbejdsgruppens anbefalinger, herunder hvad angår modellen for fastlæggelse af fartøjskvoteandele for det enkelte fartøj.

I rapporten fra arbejdsgruppen, hvor Danmarks Fiskeriforening deltog, blev det anbefalet, at fartøjskvoteandelene blev fastlagt ud fra et gennemsnit af de 3 bedste år i perioden 2000–2004.

Fiskeriaftalen lægger fiskeriet i 2003-2005 til grund, idet der samtidig bliver mulighed for at tage stilling til atypiske tilfælde. Der udestår et omfattende arbejde før de endelige fartøjskvoteandele er fastlagt, ligesom  den klageadgang, der etableres, kan forrykke fordelingen af kvoteandele.

Det er derfor ikke muligt at belyse de økonomiske konsekvenser for enkeltfartøjer, før fartøjskvoteandelene for disse er fastlagt.

 

 

Hans Chr. Schmidt

 

/Erik Møller