Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 9. juni 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 398:
Spørgsmål 398:
â€I hvilket omfang Ã¥bner WTO-reglerne mulighed for, at Danmark kan stille krav om, at importerede fødevarer skal være lige sÃ¥ sikre som hjemmeproducerede?â€
Svar:
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:
â€WTO’s SPS-aftale indeholder de internationale regler for handel med blandt andet fødevarer. Disse regler pÃ¥lægger imidlertid alene medlemslandene at drage omsorg for, at der ikke skabes hindringer for den internationale handel. SÃ¥ledes mÃ¥ importerede varer ikke behandles mindre gunstigt end tilsvarende varer af dansk oprindelse eller af nogen anden oprindelse. Der stilles dermed ikke krav om opretholdelse af et defineret fødevaresikkerhedsniveau i medlemslandene.
Da Danmark er medlem af EU, og Danmark ikke har opnået særstatus for så vidt angår Salmonella, vil det således ikke være muligt for Danmark i regi af WTO at stille andre krav til import af kød fra tredjelande end de, som gælder i forhold til de øvrige EU-lande.
Endelig skal det bemærkes, at EU-Kommissionen pÃ¥ basis af traktatens art. 133 om fællesskabets handelspolitik har kompetencen for sÃ¥ vidt angÃ¥r forhandlinger vedr. SPS aftalen, som er den WTO aftale, der opstiller de globale handelsregler pÃ¥ fødevaresikkerhedsomrÃ¥det. Kommissionen kan ikke forventes at fremme danske ønsker i forhold til WTO, som efter Kommissionens opfattelse ikke er i overensstemmelse med EU retten.â€
Â
                                                                                                                   /Thomas Elvensø