Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug & Fiskeri

MINISTEREN

 

 

 

Den 3. juli 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

J.nr.: 1561

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 8. juni 2006 (FLF alm. – del) anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 394:

”Vil ministeren i forlængelse af ministerens besvarelse af FLF alm. del – samrådsspm. BN om reglerne for datomærkning/omdatering af kød d. 7. juni 2006 oplyse, om der i forbindelse med Smiley kontrollen kontrolleres, om der er sket ulovlig ommærkning/ompakning af kød?”

 

Svar:

Fødevarestyrelsen har givet følgende redegørelse, som jeg kan henholde mig til:

 

”Som en del af Fødevarestyrelsens strategi for kvalitetsudvikling af kontrolarbejdet, er det fastlagt, at kontrollen i detailleddet skal omfatte nogle bestemte, faste emner. Ved alle kontrolbesøg kontrolleres to lovgivningsområder, nemlig hygiejne og egenkontrol, samt et tredje emne, ophængning af kontrolrapporten. Derudover indebærer kontrolbesøg i detailleddet også kontrol af et såkaldt skiftende lovgivningsområde – populært kaldet den ”4. pind.”

 

Kontrollen med 4. pind betyder, at der udover kontrol med de faste tre emner på hvert kontrolbesøg skal kontrolleres ét af otte yderligere lovgivningsområder. Kontrollen kommer igennem alle lovgivningsområder i løbet af en tre-årig periode ved kvartalsvist at gennemføre et projekt inden for et af de otte ekstra lovgivningsområder, dvs. at fire af de otte yderligere lovgivningsområder bliver gennemgået årligt. De højst prioriterede emner kan forekomme flere gange inden for den tre-årige periode.

 

’Mærkning og information’ er et lovgivningsområde, der bliver prioriteret meget højt og derfor indgår i kontrolarbejdet hvert år. Det kan nævnes, at der inden for lovgivningsområdet ’Mærkning og information’ i 2005 og 2006 har været gennemført kontrolprojekter inden for underområderne ’salg efter holdbarhedsfristens udløb’, ’vildledning ved anprisning af vareart’ og ’mærkning af færdigpakkede varer’, bl.a. i slagterafdelinger.

 

Endvidere gennemføres der jævnligt kontrolkampagner for at forhindre overtrædelse af mærkningsreglerne og vildledning af forbrugerne. Under disse kampagner kontrolleres særligt udvalgte fokusområder, som udvælges ud fra en behovsvurdering i samarbejde med fødevareregionerne. I 2006 er således igangsat en kampagne, hvor fokusområderne er illustrationer på fødevarer, mærkningens anvendelighed og vildledende sammenligning af fødevarer.

 

 

 

 

Derudover er fødevarekontrollen generelt meget opmærksom på tegn på uregelmæssigheder, som f.eks. kunne tyde på ulovlig ommærkning eller ompakning af kød. Hvis der findes tegn på uregelmæssigheder eller ulovligheder inden for disse områder, vil der blive reageret derpå.”

 

 

 

Lars Barfoed

                                                                                                                            /Lars Korsholm