Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

Den 26. juni 2006

J. nr.: 1686

 

 



 

Folketinget Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har med skrivelse af 31. maj 2006 (FLF alm. del spørgsmål 372) anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 372:

Ministeren bedes kommentere henvendelse fra Danmarks Fjerkræavlerforening for Raceavl vedrørende restriktioner i forbindelse med fugleinfluenza, jf. FLF alm. del – bilag 500.

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Som led i en effektiv bekæmpelse af en alvorlig smitsom husdyrsygdom, er det nødvendigt at begrænse muligheden for spredning af den pågældende sygdom.

Danmark er bundet til at følge internationale regler og retningslinier, herunder EU-direktiver, som påbyder smitte begrænsende foranstaltninger udført i forbindelse med udbrud og risikosituationer. Disse regler og retningslinier, vedrører alle modtagelige arter og typer af tamfjerkræ, også racefjerkræ.

 

Forløbet af mange infektionssygdomme er kendetegnet bl.a. af en inkubationsperiode, hvilket er perioden fra dyret er udsat for smitte, til sygdommen bryder ud. I dele af denne periode kan det smittede, men endnu ikke syge dyr smitte et andet modtageligt dyr. Ved at hindre dyr fra mange forskellige besætninger fra flere dele af landet i at samles ved udstillinger og lignende arrangementer, nedbringes risikoen for at sprede en endnu ikke synlig smitte fra en besætning til andre besætninger.

 

Som det blev oplevet efter udbruddet af fugleinfluenza i en mindre hobbybesætning ved Kerteminde, vil et udbrud af fugleinfluenza i blot en besætning, uanset om det er en kommerciel besætning eller en besætning med race- eller hobbyfjerkræ, give anledning til store tab for fjerkræindustrien. Eksportmarkeder lukker for fjerkræprodukter fra Danmark eller dele af Danmark. Besætningerne beliggende i beskyttelses- og overvågnings-zonerne vil, selvom de ikke er smittede, være omfattet af en række restriktioner, der kan få store konsekvenser for dem. Bl.a. vil fjerkræbesætninger, der ligger i zonerne, få begrænset deres muligheder for at flytte eller omsætte levende dyr og fjerkræprodukter.

 

Den første overvågning for fugleinfluenza i Danmark blev gennemført i efteråret 2002, på prøver indsamlet i forbindelse med epidemiologiske undersøgelse efter udbrud af Newcastle disease. Fra 2003 blev overvågningsprogrammet mere omfattende og udvidet til også at omfatte prøver fra erhvervsfjerkræ. En række forskellige typer af fugleinfluenzavirus er blevet isoleret fra vilde fugle i perioden fra 2002 til 2005, dog ikke den frygtede højpatogene type H5N1. Der er således ikke i Danmark tilgængelig viden om fund af varianter af fugleinfluenza fra 1959 til 2001. Derimod findes der på internationalt plan en liste over udbrud af fugleinfluenza siden 1959.

 

For mere detaljeret beskrivelse af overvågningsprogram samt resultater af dette, henvises til Fødevarestyrelsens hjemmeside på:

 

www.foedevarestyrelsen.dk/Fugleinfluenza/Overvaagning/2002_2004/forside.htm

 

Da man ikke kan udrydde en sygdom som fugleinfluenza, der i perioder findes i og spredes af de vilde fugle, må man nøjes med det næstbedste, nemlig at arbejde for at hindre at sygdommen spredes fra de vilde fugle til det tamme fjerkræ.

 

Reglerne for indelukning og indhegning med overdækning af fjerkræ, har netop til hensigt at minimere risikoen for direkte eller indirekte kontakt mellem de vilde fugle og det tamme fjerkræ. I de dele af Danmark der har været underlagt restriktioner, som følge af oprettelse af zoner efter påvisning af højpatogen aviær influenza hos vilde fugle eller i besætninger, har der været krav om egentlig indelukning af hobbyfjerkræ og hobbyfugle.

I den øvrige del af landet, er det tilladt at holde hobbyfjerkræ og hobbyfugle udendørs i netoverdækket indhegning, hvis de fodres og vandes indendørs eller under en overdækning. 

 

Som led i arbejdet hen imod at få tilpasset restriktionerne til en situation hvor fugleinfluenza kan være en regelmæssig tilbagevendende smitte hos vilde fugle i Danmark, er Fødevarestyrelsen i gang med at udarbejde et mere permanent regelsæt, hvor restriktionernes grad er afhængig af risikoen for smitte. Dermed gøres det mere forudsigeligt og forhåbentligt også mere forståeligt for den enkelte ejer af hobbyfjerkræ, hvornår og hvorfor den enkelte pålægges nogle restriktioner i visse perioder og situationer. Ligeledes gøres det også mere forudsigeligt, i hvilke perioder der er mindst risiko og dermed også størst mulighed for at planlægge og gennemføre udstillinger, og i hvilke perioder fjerkræ kan tillades gående frit i haverne.”

 

 

 

 

 

 

 

Lars Barfoed

 

 

 

                                                                                                                 /Birgit Gottlieb